XY i Jo Jet i Maria Ribot

Nit d’equilibri i sensibilitat
Laia Estebaranz

Sensibilitat és la paraula que defineix la nit de dissabte. I és que el festival Músiques Sensibles es bolca als col·lectius que pateixen la crisi actual i es troben en risc d'exclusió social. De fet, un 10% de la recaptació dels concerts es destina a diverses entitats. Però el festival també desperta sensibilitat per la seva música. El tàndem entre els XY i els Jo Jet i Maria Ribot ens van oferir una nit dolça i plena de poesia, amb cançons fetes des del cor i amb una sensibilitat que es desprenia de les veus de la Laura Cruells (XY) i de la Maria i en Jet (Jo Jet i Maria Ribot). Amb una Sala Foyer del Gran Teatre del Liceu de Barcelona en silenci començava una nit plena d'emoció i aplaudiments.

El grup osonenc format per Laura Cruells (veu) i Marçal Ayats (violoncel) ens van oferir les cançons del seu primer disc Equilibri (Música Global, 2015). Tal com ells defineixen, l'equilibri és el que els agrada buscar: són un home i una dona, es tracta del sentit que hi ha a l'orella, de l'equilibri que hi ha entre la veu i el violoncel, i també l'equilibri perfecte que es produeix entre els dos tocant a l'escenari. Equilibri que també es podria comparar amb el de Jo Jet i Maria Ribot. I és que també són un home i una dona a l'escenari, amb la guitarra com a únic instrument i les veus prenen un gran protagonisme.

Amb l'amor com a element indispensable per a la nit, XY ens va portar cançons com "Pell Bruna", "Tot passa", "Cançó d'amor" o "Camps a través" que des de la tristesa i l'alegria ens porten de viatge per l'amor. Però el concert també ens portava la connexió amb la natura, a la cançó "Arrels" i a redescobrir les flors. A mig concert, els XY ens va donar una grata sorpresa: la càlida veu de Ferran Savall, polifacètic músic, cantant i multiinstrumentista, sempre a la recerca de la improvisació. Amb ell van interpretar "Equilibri" i "Camps a través".

Jo Jet (veu i guitarra) i Maria Ribot (veu) sortien a l'escenari descalços palpant les sensacions que els oferia la presentació del seu segon disc Lliure o descansar (Autoeditat, 2016). Un treball que ha comptat amb la producció de Jordi Casadesús (La Iaia). Amb la sala a les fosques, amb l'única llum de la seva minimalista però espectacular escenografia, Maria Ribot va començar a entornar les primeres paraules de "La dolça por". Una nit plena de nervis pel lloc on presentaven el disc, però també perquè era el primer dia que oferien les cançons en públic. Unes cançons que, segons ells, prenen vida al compartir-les i perquè és un projecte que volen construir amb el públic, i que els faci bategar.

El concert seguia amb cançons com "El silenci tens", "Peus de fang", "Pit-roig" i "Blau". Cançons on l'amor i el desamor són els protagonistes. En format duet, amb una guitarra i dues veus, seduïen el públic, jugaven amb les veus, desprenien emoció i qüestionaven la nostra manera d'entendre la vida, les relacions i les decisions.  Per exemple, a la cançó "Ho podrem fer tot" ens parlaven de la fe que tenen en tothom per a canviar les coses. O a "Lliure i descansar" parlaven sobre un món que tortura als joves i dóna ales als grans que ja no tenen força.

Un grup que no només és música, sinó que és un projecte artístic multidisciplinari que acompanya les cançons. Un total de 8 artistes han fet possibles aquest disc que passa per la música, l'escenografia, la fotografia, el vídeo i el disseny, entre d'altres. Ben segur que els Jo Jet i Maria Ribot, tal com van dir ells mateixos durant el concert, tindran un llarg viatge, com el dels falciots, que s'allarga fins a la mort. 

El concert a Twitter

 Mariola Dinarès
 @HolaMariola

M'heu meravellat! Dues veus que encaixen a la perfecció! Enhorabona @JoJetMR a @MusiquesSens #Sincers #humils #Transparents


 Pol Cruells
 @polcruells

@JoJetMR heu estat una grata sorpresa per mi al @MusiquesSens


 Joan Arenyes
 @JoanArenyes

Pell de gallina amb @JoJetMR al @MusiquesSens.

 fernandoprats
 @fernandoprats

Equilibri. Amb @xymusica + @FerranSavall és fàcil #somsensibles


 ester gonzález
 @esgonzama

@xymusica al @MusiquesSens que macos que sou!!

  XY
 ‏@xymusica

Arribem a casa feliços d'haver-ne fet una altra de grossa... Gràcies al Festival @MusiquesSens, al @ferransavall al grup @jojetmr i a tots els que heu vingut. Hem compartit una vetllada realment bonica! Sou el què no hi ha...!