Est Oest

Concert a la vora del foc
Marina Bou

De tocar a la vora del foc al seu local de Vic a l’escenari del Born Centre de Cultura i Memòria. Aquest 28 d’octubre, Barcelona va acollir els Est Oest -dins el cicle Born de cançons, pel qual passaran també artistes com Eduard Iniesta, Víctor Nin, Joan Rovira, Pep Sala i Max Villavecchia- en la gira de presentació del seu primer disc, Fortuna (Lav Records, 2016). El quintet de la capital osonenca va reunir una cinquantena de persones al voltant del seu pop de llar de foc, diferent, autèntic. Un pop que no s’identifica fàcilment, amb matisos dels estils alternatius -com el Rock- que reivindiquen alguns dels seus components; amb una identitat pròpia del panorama musical d’Osona, una terra que es grava en les seves cançons.

Acostumats a un ambient més distès, el format no era l’ideal pel grup: el públic estava assegut, amb els ulls clavats a l’escenari, sense balls ni conversa que s’entrelligués amb la música. Però això no els va frenar i -poc a poc- la distancia entre artistes i espectadors va anar escurçant-se. "El camí", "La fugida", "Enveja", "Pena"… (les seves cançons porten títols reduïts a una sola paraula, resumint el seu estil pur i transparent) temes del seu EP L’últim sol es barrejaven de manera natural amb el nou treball; tararejat per més d’un dels fans incondicionals que ocupaven les primeres files.

En l’última actuació dels guanyadors del concurs Sona 9 del 2015 que veurem enguany, els joves van voler traslladar la seva manera de tocar a la capital comtal: quan s’apropava el final del concert, van desendollar les guitarres (i l’ukelele) i van seure a la bora de l’escenari, sense micros, tal i com ho farien davant la llar de foc del local que comparteixen a Vic. Va ser un dels moments de més connexió amb el públic, juntament amb la interpretació de la seva mítica "Margarida" i els coros de la seva popular tornada. El cantant i guitarrista d’Est Oest, Joan Rial, va aprofitar fins i tot per seure entre el públic, amb qui va compartir un discurs còmplice i proper. Un discurs que -un cop acabat el concert- va compartir al rebedor del Born Centre de Cultura i Memòria amb un petit tast de vins.