Belda & Sanjosex

De la veu dels nostres avis al disc 'Càntut'
Laia Estebaranz

Dijous passat, al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, i dins el Circuit Folc i el Festival Connexions, de la mà de Carles Sanjosé i Carles Belda vam descobrir les cançons que s'amaguen darrera Càntut (Bankrobber, 2016). Els dos músics acompanyats de la violinista Coloma Beltran i el multi instrumentista Jordi Casadesús van defensar aquest espectacle que proposa, des d'una visió contemporània, gaudir de les cançons de transmissió oral que cantaven els nostres avis.

"Cantut: Cançons i músiques dels avis" és un cançoner online del cant de tradició oral de les comarques de Girona. El 2012, el banyolí Albert Massip va iniciar aquesta recerca per tal de recollir i difondre la música popular i tradicional que encara recorden els avis de les comarques gironines. Al llarg d'aquests anys, ha recollit més de 1.000 enregistraments de 125 cantadors i sonadors d'instruments d'una cinquantena de poblacions. A més, el projecte es consolidarà amb un festival a Cassà de la Selva, el cap de setmana del 18 al 20 de novembre.

Del miler de cançons que es troben en aquest cançoner, el bisbalenc Carles Sanjosé i l'arcordionista sabadallenc Carles Belda n'han escollit una quinzena que han recollit en el disc del mateix nom: Càntut. Un disc produït pel propi Casadesús que dóna veu a aquesta aventura que ha rebut el Premi Teresa Rebull a la millor producció musical en cultura popular i tradicional, convocat per la Generalitat i Fira Mediterrània. 

El concert havia generat una gran expectació. La sala era ben plena, gent dempeus, i l'acordió d'en Carles Belda que començava "La vella filosofa", una cançó amb la lletra d'un poema d'Antoni Bori Fontestà del 1892. Entre cançons, els dos músics n'explicaven algunes referències: d'on sorgien, com les van trobar, perquè les van escollir o per qui havien estat enregistrades. Carles Sanjosé va remarcar que "La dida" era una cançó que la seva àvia li havia cantant de petit i que tot i que la història podria ser bonica és trista perquè acaba fatal. També van explicar anècdotes de "La desgràcia d'un pobre home (el gitano)", "Serrallonga" i els "12 lladres".

Un concert curt, però intens, amb una il·luminació ideal per entrar en la música tradicional del nostre país, amb projeccions i àudios d'avis que encara canten aquestes cançons. Un projecte  pedagògic, nostàlgic i emotiu per endinsar-nos en la història musical del nostre país.

El concert a Twitter

 Toni Diatonic
 @tonidiatonic

@cantutmusica @Sanjosexmusic @milotxa Bons músics, bones lletres i cançons, bona faena i ben treballada! ;-)


 Àlex Pujols
 @Alex_txarango

Molt recomanable, entranyable i divertit l'espectacle "Càntut" de Belda & Sanjosex! Enhorabona @Sanjosexmusic, @milotxa i @jordicasadesus


 Xavi Loza
 @xaloba

"Rampatapam - turuturut - patatimpatatam - se'n va a la guerra" Fantàstic càntut del @milotxa i en @Sanjosexmusic, recuperant les nostres músiques


 Caterina Canyelles
 ‏@29febrer

Gràcies @Sanjosexmusic i @milotxa per l'estona, la música, l'energia posada perquè cancons tristes sonin precioses... Us supereu!