Joan Miquel Oliver i Pantaleó

Viatges sota un celler
Laia Campos

Al bell mig de Sant Cugat del Vallès, en un carreró del centre, passa gairebé desapercebut un espai que val la pena descobrir. Es tracta del Celler Modernista, i el Festival Vincles ho sap. El nou esdeveniment musical de la ciutat vallesana vol reunir música d’autor de l’escena catalana i músics emergents amb segell santcugatenc, i ho fa amb quatre cites musicals sota els arcs parabòlics del celler. Divendres en vam viure la segona.

“Voleu pujar a l’escenari i us aplaudim?”, des del primer moment Pantaleó va ser molt proper als que veníem a escoltar-los. El format acústic, de percussió, teclats, guitarra i veus, era tan càlid com el seu so, i tan agradable com en Gerard de Pablo en fer-nos arribar les seves sensacions i sentiments. La banda se sentia molt còmoda, i nosaltres també. I entre lletres autobiogràfiques, algunes més emocionals que d’altres, jocs de veus, ecos i aguts, ens confiaven que els emociona emocionar-nos.

Sota l’aixopluc del celler, es va crear una aura molt especial: els arcs acollien les melodies i generaven una delicada esfera plena de notes encisadores. Encisats ens tenien ells quan ens feren cantar tonades agudes dignes d’estudiants de música de nivell i, agafant-nos desprevinguts, ens van fer acabar el concert a nosaltres.

Converses, aperitius i alguna cervesa després en l’aire fresc d’una nit de setembre, entrà en escena com qui no vol la cosa Joan Miquel Oliver. "Marès a Radial", "Pegasus", "Món Vegetal",... En pocs temes aconseguiren endinsar-nos en el seu món de nostàlgies, místiques sensacions de galàxies llunyanes, i la seva veu. Amb el pretext de presentar el darrer treball, Pegasus (Sony Music, 2015), els mallorquins se’ns van endur de viatge.

Dins la càpsula en la qual ens dugueren, començaren a explicar que ells venien d’una illa deserta amb cocoters, i que en realitat fan música per ballar i per entrar en una esfera de marxa subtropical. Enumeracions, frases de sentit lliure i ritmes que feien ganes de deixar-se portar, el món de fora s’havia aturat. El fons de l’escenari era fosc, i el joc de llums facilitava apreciar la qualitat de la banda, que amb tan sols tres músics aconseguia apropar-nos a mons extraterrestres.

Entre intermezzos instrumentals plens de sensacions, Oliver ens sorprengué amb un retrat de George Clooney en din-A4 tapant-se la cara mentre recitava diferents versos. Frases després es posà a fer-ne un avió, el llançà cap a nosaltres i marxà. Pensàvem que ens deixarien així, però tornaren per fer-nos seguir viatjant un xic més. I quan creguérem que ja ens farien aterrar, el percussionista començà a fer notes amb una serra i un arquet per despertar-nos amb sorpresa i humor d’aquell bonic viatge interestel·lar.

El concert a Twitter

Maria Cusó
 @MiaCuso

La màgia d'escoltar @elspantaleo al Celler Modernista de #SantCugat Què bé sonen! #festivalvincles


Mariàngela Mestre
 @Mmgrc

Esplèndid! @jmopegasus @elspantaleo


NyamSessions
 @NyamSessions

Sonidos tropicales, estribillos canturreables, divulgación científica... Todo esto y mucho más con #JoanMiquelOliver