Showarma i els Falafels

Una barreja d'ingredients
Beñat Irastorza

La sala Moragues d'El Born CCM acull joves i majors per igual i, fins a dos minuts abans de començar, els integrants de Showarma i els Falafels parlen i riuen entre la munió. El grup, liderat pel Martí Vilardebò —exbateria de Dusminguet i vocalista i guitarrista en el nou grup—, ve al Cicle Born de Cançons a presentar el seu primer disc: Elements (Kasba Music, 2016). "Serà un compendi de substrats -explicarà més tard el cantant-, esperem que us agradi".

Quan Albert Rafart —a càrrec de la bateria— posa un peu en l'escenari, unes llums verdes s’obren i el grup és acollit amb un càlid aplaudiment. Toquen una intro i ens donen la benvinguda: "Amb tots vosaltres, Showarma i els Falafels…. I que visca el Mediterrani!". I així comencen a tocar, una a una, les cançons del seu primer disc. 

Efectivament, el disc és una barreja d'estils i ingredients: un showarma convertit en show. Entre cançó i cançó, el cantant ens parla del disc que ara presenten al món, "un disc cuinat a foc lent" diu, un disc que parteix de "la necessitat de vestir unes lletres musicalment". Les lletres parlen del Marroc i de l’Àfrica, però també del poble. La seva música parla de xarxes de records, de cels sense guió i de llavis secs.

L'estil de les cançons canvia de tema a tema: toquen rumba, rock, swing i ritmes llatins. Però sota la música es distingeixen unes lletres més homogènies i contundents, les quals parlen de viatges, de temes existencials, de crítica social i, sobretot, d'amor. Quatre idees que es nuen teixint lletres profundes i en primera persona; quatre Elements que combinen per dotar el disc d'un missatge.

El concert resulta proper i animat. El bon rotllo de la música i les lletres tan cuidades atrapen des del primer moment els asistents, als quals no els costa deixar-se anar i fins i tot participar en la música. Al final del concert, el públic els vesteix d'aplaudiments. Les cançons d’Elements els han fet pensar i sentir, i no hi ha dubte que els han agradat. "Diuen que com més present ets, més feliç ets" ha dit Martí entre cançons en algun punt del concert. Potser sigui el que hagin aconseguit.