Versionats

Havaneres del s. XXI

10 grans clàssics modernitzats


Aquest estiu, la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell celebrarà els seus 50 anys d'història. La setmana passada es va presentar la cita, que per commemorar aquest mig segle de vida ha preparat un reguitzell d'actes que, sobretot, durant el primer cap de setmana de juliol, ompliran de música la població empordanesa. Aprofitant aquesta efemèride, aquesta setmana hem volgut presentar un recull d'havaneres clàssiques, però interpretades per artistes i grups joves, que s'escapen de la concepció més tradicional del gènere.

"El meu avi"

Xeic!

youtube

"El meu avi" és, sense dubte, l'havanera més àmpliament coneguda. La peça, escrita per Josep Lluís Ortega i Monasterio, va ser versionada fa tres anys pels ebrencs Xeic!, que la van portar cap a l'ska.

"La barca xica"

Els Cremats

youtube

Ja fa prop de dues dècades que Els Cremats lluiten per modernitzar el cant de taverna i les havaneres tot fusionant-los amb gèneres com la rumba, el reggae o la cúmbia. "La barca xica", de Rafael Llop i Josep Maria Roglan és una de les peces que formen el seu repertori.

"La balada d'en Lucas"

La Terrasseta de Preixens

youtube

El darrer disc de La Terrasseta de Preixens acaba amb "La balada d'en Lucas", una havanera composta, originalment, per Josep Lluís Ortega i Monasterio.

"Lola la tavernera"

Kumbes del Mambo

youtube

Entre la "festa i catxondeio" que caracteritzava Kumbes del Mambo, no hi faltaven les havaneres. El grup liderat pel desaparegut Oriol Canals va fer-se seves composicions com "Lola, la tavernera", obra de Josep Bastons i Carles Casanovas.

"La gavina"

Quartet Mèlt

youtube

"La gavina", segurament, és una de les havaneres més populars del nostre país. Popularitzada per Marina Rossell, aquesta cançó de Frederic Sirés també ha estat interpretada pels darrers guanyadors del concurs Oh Happy Day, el Quartet Mèlt.

"Mariner de terra endins"

Oasi al Mar

youtube

La cantant Gemma Carreras i el pianista Pol Oñate s'han unit per formar Oasi al Mar, un duet que vol viatjar a través de la cançó i el mar. Entre el seu repertori no hi podia faltar "Mariner de terra endins", obra de Josep Bastons i Narcisa Oliver.

"Vestida de nit"

Sílvia Pérez Cruz

youtube

Filla de Càstor Pérez, Sílvia Pérez Cruz sempre ha estat molt lligada al món de les havaneres. En les seves diverses participacions a la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, la cantant ha interpretat peces com "Vestida de nit", obra del seu pare i la seva mare, Glòria Cruz.

"El canó de Palamós"

Les Anxovetes

youtube

Les gironines Les Anxovetes són un altre dels grups que han decidit renovar el món de les havaneres. L'any passat van publicar En fresc (Autoeditat, 2015), el seu primer treball. La peça de Josep Lluís Ortega i Monasterio "El canó de Palamós" era  una de les cançons que en formava part.

"El capità"

Xicranda

youtube

Martí Santacana i Guillem Payaró formen Xicranda, un duet que vol reivindicar tant l'havanera com el cant de taverna. "El capità", d'Antoni Mas i Carles Casanovas és una de les peces que no poden faltar en el seu repertori.

"Tornaré"

Humus

youtube

L'any passat Damià Bonet, alma màter d'Humus, va publicar Havaneres (Autoeditat, 2015), un treball on recollia algunes composicions pròpies i algunes versions de Josep Lluís Ortega i Monasterio, com "Tornaré".