Cybee i Crossing

Doble ració d'estrenes
Pau Planas

Diumenge a la tarda i el festival Strenes no s'atura. Un dels principals focus d'atenció del dia és a La Mirona de Salt, on hi ha doble ració d'estrenes. Cybee, només dos dies després de presentar Viatge a Mu (RGB Suports, 2016) a Barcelona, el presenten davant del públic gironí, mentre que Crossing hi fan l'estrena absoluta de Desfés-te de festa (Música Global, 2016). Són les sis i la veu en off avisa que els de Sant Feliu de Llobregat ja estan a punt per trencar el gel. La sala encara presenta un aspecte pobre, però no tarda a anar-se omplint.

La banda s'ha multiplicat respecte l'última gira. Han incorporat teclats i vents per donar forma a un directe molt més complet, on les cançons prenen un tarannà encara més èpic. Dalt de l'escenari, a més, els quatre músics que formen Cybee s'hi troben d'allò més còmodes. És només la segona presentació en directe del nou disc, però sembla que faci mesos que giren. Saben com actuar, com jugar amb els tempos i com evitar caure en la monotonia. De la descàrrega funk de "Marcel·lí" passen a la balada "Dóna'm la mà" abans de tornar amunt amb "Ens hem de veure més". Entremig, alguna presentació al més pur estil Els Amics de les Arts per cercar la complicitat del públic.

Cybee ho donen tot a l'escenari, però no aconsegueixen trencar amb la sensació de fredor que domina la sala. I és que el grup es mostra  entregat, però el públic no acaba de respondre. Passen les cançons i un no pot evitar preguntar-se si els assistents estan realment interessats en el concert o si només esperen l'arribada de Crossing. Acaba l'actuació i es resol l'enigma. Els de l'Empordà pugen a l'escenari i el públic s'abraona cap a les primeres files. La sala s'ha omplert de cop. Crossing juguen a casa i, efectivament, el públic els esperava a ells.

A les primeres files, un grup de noies canten entregades totes les cançons. Més enrere, la mitjana d'edat va en augment. "T'eixugaré els ulls" dóna el tret de sortida a un concert que ja no decaurà en cap moment. Entre les noves cançons se'n deixa veure alguna d'antiga, que el públic canta a ple pulmó. Però també les noves són corejades. El disc havia sortit tan sols cinc dies abans, però "Desfés-te de festa" ja demostra que el públic és fidel i que ha passat la setmana escoltant a consciència el nou treball.

Els músics saben que tenen el públic a la butxaca i ho aprofiten. Els animen a cantar, a saltar, a fer anar els braços... I la sala respon sense dubtar. Amb el nou treball, el grup ha volgut explorar sonoritats més electròniques i, a jutjar pel primer concert, sembla que l'aposta els ha funcionat. Arriben els bisos i la festa ja és total. "Ens en quedava una i no recordo quina és" bromejava Ernest Pratcorona. Els seguidors responen reclamant "Parem el temps", la cançó que va engendrar el projecte de Crossing i que converteix La Mirona en una unió total entre músics i públic.

El concert a Twitter

 Mireia Bech Paola
 @Bech_2

Cada concert de @CyBee_Music és únic! A per més!!

 

 Anna Lleixà 
 ‏@anna_lleixa_44

Gràcies per deixar-nos formar part d'aquest gran viatge! @la_mirona.

 

 Sergi de Caldes 
 ‏@sergicaldes

Molt, molt, molt bon concert de @CrossingOficial al @FestivalStrenes de #Girona! Quina energia! @la_mirona

 

 Maria Sànchez
 @mscanaleta

En res arribem a @la_mirona amb la Joana (de 6 anys) que ja està nerviosa per veure @CrossingOficial dins el @FestivalStrenes!!!

 

 Ernest Pratcorona
 @ErnestCrossing

ETERNES GRÀCIES!! Les emocions d'ahir les recordarem per sempre. Com us podeu saber totes les cançons si vam treure el disc dimarts?!! Inoblidable de veritat #festivalstrenes #lamirona #girona #desfestedefesta