Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi

Feliç retrobament
Josep Planas

Encara que sembli estrany, en aquest país estem poc habituats que es dediquin festivals a la cobla i el seu so. Acostumem a associar cobla amb sardana i sardana amb ballada de festa major o amb aplec. A Palamós, vila amb gran tradició de cobla, han decidit trencar aquest tòpic i el resultat ha estat el festival Amb so de cobla, que aquests dies presenta espectacles, xerrades i tallers diversos relacionats amb aquesta música, tan nostra.

És un gran encert posar en marxa aquest esdeveniment, però encara ho ha estat més recuperar un espectacle que ja feia temps que havia desaparegut dels escenaris. Roger Mas se'ns tornava a presentar per una nit amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i els retrobàvem amb la mateixa força, vitalitat i entusiasme.

Més de mitja hora abans de començar, un públic heterogeni però amb predomini de la mitjana edat omplia completament el parc del Convent dels Agustins, un espai magnífic però una mica massa petit per a un esdeveniment com aquest. Sota la lluna vigilant i davant d’un fragment de claustre il·luminat amb gran encert, Roger Mas i la cobla van oferir durant dues hores un concert excel·lent, amb 19 peces adaptades per a cobla, i dos bisos, que abracen tots els estils de la música europea.

Peces pròpies del solsoní (“L'home i l'elefant”, “El dolor de la bellesa” o “Emboscat”), musicacions de grans poetes (“Si el mar tingués baranes” de Maria Mercè Marçal o “El cel” de mossèn Cinto Verdaguer) i un viatge pels territoris de parla catalana, els nostres germans, i per la península Ibèrica, els nostres cosins, van anar creant una atmosfera cada vegada més màgica, fins a l’esclat final amb “Oda a Francesc Pujols” i la “Santa Espina” amb el públic dret cantant-la.

Una sonoritat excepcional, amb la cobla que agafa tot el protagonisme, i un marc meravellós ens van oferir moments memorables amb peces com “Ocell negre”, “La bien pagá” o la “Muixeranga” d’Algemesí . I no va faltar un record al mestre Pep Ventura en el centenari del seu naixement, amb la interpretació de “Per tu ploro”.

En definitiva, una nit de bona música per recordar i desitjar que Amb so de cobla arreli i ens permeti veure, en el futur, més espectacles amb aquesta formació musical de protagonista.

El concert a Twitter

 Imma Pujol‏
 @ImmaPujol

Després de 7 vegades és evident que em teniu el cor robat! Gràcies per tornar-nos a fer gaudir! @CoblaSantJordi @RogerMasOficial


 Anna Alabau Pellicer‏
 @aNnA_aLaBAu

Volem més concerts, molts concerts de @RogerMasOficial i la @CoblaSantJordi Gràcies @ambsodecobla #Palamós


 Glòria Polls‏
 @GpollsG

Esplèndid concert de @RogerMasOficial i @CoblaSantJordi
Cançó popular, tradició europea, poesia i més al Festival @ambsodecobla