Curiositats

Cinc col·laboracions sonades que al seu dia van passar desapercebudes

Col·laboracions rescatades

Cinc col·laboracions sonades que al seu dia van passar desapercebudes

No us ha passat mai allò de recuperar un disc antic i, per sorpresa, sentir-hi una veu familiar que, al seu dia, us havia passat desapercebuda? Si no us ha passat, aquesta setmana us proposem algunes cançons que, possiblement, us provoquin aquesta sensació. Recollim cinc exemples de cançons on hi podreu sentir veus que possiblement en ser publicades encara no coneixíeu però que a dia d'avui, segur us sonen més familiars.

La Pegatina + Txarango

"Penjat"

 

Aquests dies es compleixen 10 anys de la publicació del primer disc de La Pegatina, Al carrer (Autoeditat, 2007). "Penjat" era la cançó que obria aquell treball. Potser molts l'heu sentit. I, si és així, potser hi heu notat una veu familiar. Faltaven encara cinc anys perquè Txarango publiquessin el seu disc de debut, però Alguer Miquel ja participava en aquella cançó sota el nom del Txarango: "Reggae music contra l'opresió, des de Txarango, viajando junto a La Pegatina" cantava Miquel cap al final de la cançó.

Aspencat + Panxo Sánchez (Zoo)

"Revolucionari"

Que Panxo Sánchez tenia una llarga vida musical abans de formar Zoo és més o menys conegut per tots els seus seguidors. El que potser a més d'un l'hi havia passat per alt, però, és que ell qui, tres anys abans de saltar a primera línia amb el single "Estiu", ja col·laborava amb Aspencat posant veu a "Revolucionari" juntament amb La Raíz. No és l'únic disc emblemàtic d'aquell any on hi podem sentir la veu de Sánchez. També a Coratge (PPF, 2011), l'últim disc d'Obrint Pas, hi col·labora posant veu a "Se'n va amb el vent".

Tomeu Penya + Chenoa

"Dona reggae"

L'any 99 Tomeu Penya publicava un disc recopilatori que obria amb una peça inèdita: "Dona reggae". Fent als cors, hi trobàvem una veu en aquell moment completament desconeguda però que, només dos anys després, saltaria a primera línia estatal. Estem parlant d'una joveníssima Chenoa.

Els Amics de les Arts + Judit Neddermann

"Jean-Luc"

Segur que tots, alguna vegada, heu sentit "Jean-Luc", l'èxit que va catapultar Els Amics de les Arts.  I segur que tots teniu en ment la veu femenina que col·labora en la cançó. És la mateixa que fa de Marta a "Bed&Breakfast". Potser, però, no us heu parat mai a pensar de qui es tracta. Doncs sí, aquella veu és la de Judit Neddermann, companya de Dani Alagret al Taller de Músics i que, amb només 18 anys, va accedir a col·laborar en el que acabaria sent un dels discos més emblemàtics de la música en català.

Pepet i Marieta + Sílvia Pérez Cruz

"Vinc d'una vall"

L'any 2010 Pepet i Marieta publicava Qui no plora no mama (Autoeditat, 2010), on dedicava una mirada melancòlica a la seva terra després d'un temps vivint a Barcelona. Per acompanyar-lo en la cançó decidia cridar una encara semi-desconeguda Sílvia Pérez Cruz. La cantant acabava de publicar el primer disc amb Las Migas, però encara li faltaven uns anys per llançar-se en solitari amb 11 de novembre (Universal Music, 2012), el disc que la convertiria en una de les veus més sol·licitades del país. Aquesta, però, no és l'única col·laboració que li havíem vist fer a Pérez Cruz abans de saltar a primera línia. Anys abans ja la vam poder sentir acompanyant Refree en diverses cançons de Els invertebrats (Acuarela, 2007) en el que seria l'inici d'una llarga connexió musical entre tots dos.