Biflats

La primera Catalan fanfare amb so de cobla
Laia Estebaranz
La Cobla més desenfadada de Catalunya

Es defineixen com una cobla que trenca motlles, una cobla gamberra que vol acostar aquesta sonoritat a les noves generacions i exportar-la a l’exterior. Amb aquesta premissa el compositor Xavi Pendón i el lletrista Edgar Massegú (Pulpopop) han crear Biflats. Un projecte que ha unit 23 músics de formacions tan diverses com: grups de rock català com Els Pets, Sau, Pulpopop i Germà Negre; un gran nombre de cobles o orquestres de Catalunya com ara La Principal de la Bisbal, l’Orquestra Gira-sol o l’Orquestra Internacional Costa Brava i també de grups d’arrel tradicional com Tururut Bonaigua. Amb aquesta combinació explosiva surt un espectacle amb so de cobla que pretén fer ballar a tothom. Com ens explica en Xavi, Biflats vol demostrar que “un grup de música també es pot muntar amb una cobla perquè la cobla, en el seu origen, era una formació que tocava diversos balls, que tocava a la festa major dels pobles i que, segurament, tenia un esperit més festiu. Ara s’ha institucionalitzat una mica, la cobla fa sardanes o concerts a un auditori per un grup concret. Nosaltres tenim la idea de recuperar l’esperit de les primeres cobles i no fem sardanes sinó cançons que es podrien fer amb un grup de rock o una altra formació”.

El disc l’han gravat un total de 23 músics. Als directes n’hi ha 13 d’alt de l’escenari que interpreten cançons pròpies com ara “Ferro roent”, “El bou de Porbou”, “Som de la Selva” o “Pèl a les aixelles” i també altres cançons de la cultural popular catalana com, per exemple,  “Muntanyes del Canigó”. I és que una de les premisses de la formació és recuperar elements de la cultural popular. De fet, ja tenen pensatque pel seu segon disc incorporaran més cançons populars catalanes. En aquesta primera presentació al públic, hi podem trobar el segell de l’Edgar que ha escrit unes lletres amb història i un punt de mala llet.

Biflats s’ha llençat amb un gran projecte. Avui en dia és atrevit fer un grup tan gran, sobretot, si pensem a nivell econòmic. Però a la vegada és impressionant, “és una manera de dir que apostem per això perquè hi creiem, creiem que Biflats ha de tenir aquest format i ho presentem amb un directe amb cobla. No volem etiquetar-ho i prou. I sí, és difícil de moure perquè som molts, però la gent quan veu 13 musics a l’escenari... sí que funciona i fa trempar!”.

"Tenim la idea de recuperar l’esperit de les primeres cobles i no fem sardanes sinó cançons que es podrien fer amb un grup de rock"


Acostar la Cobla als joves

Biflats pretén acostar la cobla a tothom. Últimament, la majoria de gent relaciona la cobla a les sardanes o a música antiga, però això no és així i s’està fent molta cobla per a música actual. Com constata en Xavi “la cobla és una formació que pot tocar qualsevol tipus de música. La finalitat és apropar als joves la sonoritat de la cobla. La gent ho veu com una cosa estranya i jo ho veig com una cosa molt natural”.  Així com s’ha fet amb el flamenc o les fanfàrries, la cobla també es pot exportar a nivell mundial. “Està molt bé que tinguem el so de cobla i això és el que volem exportar, que els joves s’apropin a la seva sonoritat i que, en un futur, pugui ser als festivals de música del món. I que també es pugui crear un circuit, que hi hagi un mercat, que la gent s’atreveixi a fer cobla”.


Exportar la Cobla fora de Catalunya

Biflats és un grup un grup ambiciós, que vol trencar barreres i exportar-se fora de Catalunya. En Xavi Pendón ens explica que “és un grup totalment exportable perquè és una sonoritat genuïna, no existeix a cap altre lloc del món. I pel que fa a les lletres en català no crec que sigui decisiu. De fet, aquí escoltem molta música en anglès o altres idiomes i, molts cops, no entenem què vol dir la lletra.”

El grup està veient com la gent els està obrint les portes, com surten concerts per Catalunya i com arriba al públic. “Ens ha trucat molta gent que està interessada en el nostre projecte i ens estan passant coses que no ens passarien mai amb un grup tradicional, amb un grup de pop. Hi ha ganes que la cobla pugui tenir la part més gamberra, irreverent i lliure. I tenim aquesta etiqueta per dir que no ens trobaran allà asseguts i seriosos, la música que fem no és així, nosaltres som desenfadats artísticament. És una etiqueta que, potser, d’aquí un temps serà innecessària. Ara serveix per desmarcar-nos de la resta de música de cobla”.

La gira del Biflats començarà a la Festa Major de Blanes, però seguirà per la Fira de la Mediterrània de Manresa i altres festivals d’arreu del País dedicats a la cobla. A més, la formació està treballant per poder exportar el seu projecte fora de Catalunya, donar-li una sortida i que la Cobla sigui coneguda a nivell mundial.

Fitxa tècnica

Any creació:

2015


Lloc d'origen:

Blanes, Girona, La Bisbal d'Empordà


Autodefinició d'estil:

Catalan fanfare (World Music Made in Catalonia)


Propers concerts:

  • 6 de Juliol: Barcelona, FNAC El Triangle de Barcelona
  • 14 de Juliol: Banyoles, Festival Amb so de Cobla / Etnho Catalonia 2017
  • 26 de Juliol: Blanes, Festa Major
  • 3 d'Agost: Figueres, Capital de la Sardana / Festival Amb so de cobla
  • 4 d'agost: Palamós, Festival Amb so de cobla
  • 6 d'octubre: Lloret de Mar, Festival Amb so de cobla
  • 8 d'Octubre: Manresa, Fira de la Mediterrània


Xarxes:

Web

Facebook

Twitter

Instagram


On pots escoltar la seva música?

YouTube

iTunes