Toni Xuclà

Matí de música i poesia
Nerea Serra

Fotografia: Zink in Films

Tot i ser un diumenge com qualsevol altre, la sala on té lloc el Bornet de cançons es va omplint a mesura que el rellotge avança cap a les dotze del migdia. Amb un expectant públic petit, tant en nombre d'assistents com en mitjana d'edat; i una mica de retard, apareix a l'escenari Toni Xuclà molt ben acompanyat. Tant ell com les seves acompanyants es preparen i comencen a tocar les primeres notes de l'adaptació musical d'un poema de Francesc Bofill: "Primavera". Mireia Zamora n'és l'encarregada de donar-li veu.

Aquesta cançó serà la primera de diverses que, encadenades mitjançant un fil conductor, faran d'aquest matí una bona prova de què nens i poesia no és una combinació impossible, i menys si s'ajunta amb la música, els jocs i les històries. Els músics, sobre l’escenari, en són ben conscients i per aquest motiu interactuen amb els assistents tant com poden fent preguntes, bromes o aconseguint que facin mímica sobre el que diu la cançó. Al principi, la resposta que en reben és discreta, els nens estan molt atents però responen tímidament. No és fins a la presentació del poema "Dia de platja", de Lola Casas, que no s’animen, i ho fan gràcies a una maleta que hi ha sobre l’escenari d’on Zamora va traient els objectes de platja més típics i els nens han de dir com s’anomenen.

Així, doncs, el concert transcorre entre versions de poemes de Miquel Martí Pol, Francesc Pujols o Pere IV entre d’altres. Totes les versions juntes expliquen una història, des que estem a la primavera fins a l’hora de berenar d’una tarda d’estiu. Això, juntament amb les dolces melodies que hi toquen Xuclà i companyia i els diversos moments còmics, fan del dia un moment irrepetible.

El moment estrella, però, arriba quan s’acosta el final. Els membres sobre l'escenari expressen còmicament la seva tristor per acabar el concert, Xuclà fins i tot treu un mocador i es sona molt fort provocant algunes rialles entre el públic. Toquen "Bombolles", basada en un poema de Joana Raspall i amb la veu de Sara Terraza. Els nens escolten atentament i no s'esperen que realment hi hagi bombolles! S'aixequen tots del terra i juguen amb bombolles durant tota la cançó. Fins i tot acaben sobre l'escenari perseguint-les!

El concert ha acabat, però encara queden uns minuts per tornar a interpretar "Un dia de platja", aquest cop amb el videoclip sent reproduït al fons de la sala, i per fer cridar als nens ben fort el nom d'un àlbum que els ha fet passar un gran matí de novembre: De poetes, cançonetes!