SoMMeliers

Renovant la música clàssica i el jazz
Laia Mulà

Sommeliers és el nom que reben el grup format per cinc joves catalanes que aposten per traslladar temes clàssics al seu terreny, així com per incorporar la música jazz i altres estils de música moderna en el seu repertori.

Davant la gruta de Nostra Senyora de Lourdes d’Arenys de Mar, que atorga un aire religiós a la vetllada, les 5 noies es disposen a tocar. Cada una amb el seu instrument: un violí, un violoncel, el clarinet, el teclat i, al centre, la veu. Són molt joves però des de la primera nota es percep que la seva tècnica és impecable. L’espai habitualment de pregària, el qual queda recollit per una renglera d’arbustos a banda i banda, ha canviat la seva funció en aquesta vetllada per acollir el concert de les Sommeliers. La discreció de la llum encaixa amb l’ambient silenciós que es respira.

En un dels primers arranjaments de jazz que van fer aquestes joves, “Love” de Nat King Cole, la interpretació de la clarinetista Teresa Nogueron fa brillar l’escena en aquesta càlida nit del final de l’estiu. Cada so és ple de matisos i cada nota vibra amb subtilesa.

Rocio Seligrat, la cantant del grup, explica que “Lux” és un dels seus èxits: un tema pop amb més ritme que les altres cançons del grup però que no emociona en la mateixa mesura. A més d’aquest títol en llatí, les Sommeliers s’atreveixen amb diversos idiomes: des de cançons angleses adaptades al català com “My way” de Frank Sinatra, peces en català com “Cançó d’Osman”, temes en portuguès i d’altres en castellà. “Volver”, de la banda sonora de la pel·lícula de Pedro Almodóvar, és un dels temes més emocionants, no només per la bellesa característica d’aquesta peça, sinó també per la interpretació de les Sommeliers.

“El somni comença, deixa’t vèncer, pot ser el que tu vulguis avui”, amb aquest missatge del tema “Nana” les Sommeliers arriben al punt àlgid del seu concert. Les artistes opten per combinar els temes propis amb els arranjaments de temes d’altres artistes. En tots els casos, la qualitat musical de les peces és indubtable. Les lletres de les seves pròpies cançons, però, manquen de la profunditat que es pot apreciar en les seves melodies.

Cal destacar que, a més de cantar en diversos idiomes, les Sommeliers aposten per la interpretació de diversos estils de música diferents, mostrant així la seva versatilitat com a músics. Des del jazz fins a la música clàssica, passant pel pop i per tocs de tango, deixen sense paraules als prop de 200 assistents que omplen les cadires i els bancs de la gruta.

La màgia de la seva música neix probablement d’una combinació d’instruments atípica però curiosa i encertada, barrejada amb una formació musical extensa tot i la seva joventut. Tot això, sumat a la seva tendresa, provoca que aquest grup sigui d’aquells difícils de descobrir, d’aquells que caminen cap a un futur prometedor.