Les descobertes de la temporada

Repassem els 10 descobriments més sorprenents d'aquests últims mesos
Pau Planas

No podíem acabar el repàs de la temporada sense fixar-nos en les descobertes que ens han deixat aquests últims mesos. És per això que en aquest nou especial estiuenc ens hem proposat recollir els deu descobriments més sorprenents i recomanables d'aquesta temporada.


Subversa

Nascuts l'any 2014 de la fusió entre músics de rock i els rapers El Puto Nota i Capcot, Subversa es converteixen aviat en una de les propostes més atrevides de l'escena alternativa catalana. El que comença com una prova, dóna com a resultat "Estem a res de ser-ho tot", una cançó que acabarà esdevenint el primer single del grup, que aposta per una mescla de rap i metal. Després d'estrenar-se amb Petjades (Autoeditat, 2015), aquesta temporada el grup ha publicat la seva segona referència: Error (Autoeditat, 2017).


Ju

Ju és l’abreviació de Judit i el nom del primer projecte musical de Judit Puigdomènech, una cantant, compositora i actriu de Gurb que s'acaba d'estrenar amb El món es mou (Sonic Studios, 2016). La cantant se'ns presenta amb 11 cançons farcides de vitalitat que parlen de les seves pròpies vivències d’una forma tan natural que l’oient pot arribar a sentir que són seves. Onze cançons, a més, amb què no es queda estancada en la zona de confort, sinó que juga i es mou entre el pop tradicional i sonoritats més pròpies de l’R&B contemporani.


EnZel

Des de terres de ponent ens arribava, a principis d'any, Capità ibuprofè (Discmedi, 2017), el sorprenent primer treball discogràfic de EnZel. Clarament pop, a tres guitarres i amb un so molt treballat, el disc ha esdevingut  una de les grans revelacions de la temporada gràcies a unes cançons carregades de quotidianitat i segones intencions.Chet

Gairebé sense proposar-s’ho han muntat un grup, han tret un EP i al setembre sortirà el seu primer disc. Així són els Chet, imprevisibles, treballadors i amb ganes d’experimentar. Només uns mesos després de la seva fundació, els de Sant Boi van ser uns dels finalistes de la passada edició del Sona 9, un trampolí que els ha portat a treballar contrarellotge i amb uns tempos molt més accelerats dels de qualsevol altre grup recent fundat. Però això no sembla espantar-los. Aquesta primavera ens presentaven un primer EP format per quatre temes i ja tenen pràcticament enllestit un nou treball que veurà la llum aquesta tardor.


Clementina

Dues persones coincideixen en un vagó de metro. Una d'elles, asseguda al seu seient, toca l'ukelele mentre canta, baixet, com a mètode "per a no tancar-me en el propi món". Abans de deixar al vagó, la segona persona li demana el seu perfil de Facebook. Així comença la història de Clementina, un duet de pop-folk format per Gina Margarit i Carlos Monfort. Només una setmana després d'aquesta trobada casual al metro de Barcelona, tots dos músics ja eren a casa en Carlos gravant el que acabaria sent el seu primer senzill. Poc després veia la llum Darrere el vent (RHRN, 2017), el seu primer treball discogràfic.


La Mulata

Una suma de cafè i de llet, de música llatina i cultura catalana, de moltes peces i instruments diferents que conformen un tot respectuós i insubmís, però també afruitat i amb molt de sucre. Aquesta bé podria ser la definició de La Mulata, una banda de "mestissatge llatinocatalà" que aquest hivern publicava el seu primer treball discogràfic: Marenga (Autoeditat, 2017).


Maria Lamata

Ets un desastre (Microscopi, 2017) és el primer treball discogràfic de Maria Lamata. La cantant del Maresme ens convida així a endinsar-nos al seu univers musical. Un univers d'estils diversos on hi podem trobar alguna cosa de pop, molt de jazz i potser una mica de funk, tot i que no ressalti gaire. Més enllà d'estils, però, ens ofereix un so fresc i personal, molt delicat i, per sobre de tot, sincer i interessant.


Biflats

Es defineixen com una cobla que trenca motlles, una cobla gamberra que vol acostar aquesta sonoritat a les noves generacions i exportar-la a l’exterior. Amb aquesta premissa el compositor Xavi Pendón i el lletrista Edgar Massegú (Pulpopop) han crear Biflats, un projecte que ha unit 23 músics procedents de formacions com Els Pets, Germà Negre, La Principal de la Bisbal, l'Orquestra Gira-sol o l'Orquestra Internacional Costa Brava. L'objectiu: acostar la cobla a tothom recuperant l'esperit festiu i més proper al ball dels seus inicis.


Caritat Humana

El periodista i escriptor Jair Domínguez, s'ha llançat aquesta primavera amb un nou projecte musical: Caritat Humana, amb qui acaba de publicar el seu primer disc, un treball contundent tant en missatge com amb so. I és que Caritat Humana és un grup amb caràcter. Aposten per missatges directes i lletres que volen anar al moll de l’os, jugant amb la ironia i una clara voluntat provocadora.


King Kong Boy

Després d'uns anys fent camí en el món del mestissatge, King Kong Boy ens sorprenien enguany amb un gir sobtat de guió. Decidien mudar la pell i encaminar-se cap a un pop-rock d'influència anglosaxona. Reconvertits en quartet, la banda publicava KKB (Mesdemil, 2017) en un exercici de buscar la pròpia identitat, lluny de les tendències majoritàries del seu entorn.