Caritat Humana

Prou de viure anestesiats
Elena Bulet

Fotografia: Clàudia Pujol

Honestedat. Així definia en Jair Domínguez el seu grup de música. Es fan dir Caritat Humana, però creuen que el nom és el menys important de tot. De fet, van estar assajant un any sense haver-ne escollit cap, però com que a la gent els preocupa molt això del nom... Va ser menjant un kebab que es van decidir per Caritat Humana. “Els millors grups tenen els pitjors noms”, explica Domínguez, el líder del grup. Acaben de treure el seu primer disc M’agrada lo blanc (Halley Records, 2017) i presenten una sonoritat i un missatge que deixa a pocs indiferents.

PERQUÈ S’HA DE TENIR CARÀCTER...

Caritat Humana és un grup amb caràcter. Fa missatges directes. Té lletres que volen anar al moll de l’os. “En escriure una cançó, no hi pot haver cap paraula gratuïta”, diu el cantant. Volen que cada cosa estigui al seu lloc i per això tampoc fan lletres excessivament llargues. Es tracta de transmetre un missatge a tothom. Tot i que cada integrant del grup pot tenir la seva ideologia, tots coincideixen amb un mateix objectiu: les lletres han de parlar de destruir el sistema com el coneixem. Per al Jair, “el rock-and-roll és queixar-se i posicionar-se”. A ell li agrada saber si un grup és de dretes o d’esquerres i creu que els músics han de dir de quin peu calcen.

PERQUÈ SOM VIOLENTS PER NATURALESA...

Sovint les lletres de Caritat Humana són violentes. Per ells la violència és un camí més. I és que “els polítics han d’entendre que la gent està intranquil·la, que la gent crida aquestes coses al carrer. Per mi violència és això”, explica en Jair. Els membres de Caritat Humana es consideren violents, perquè canten coses que molts no s’atreveixen a dir.  I “una cançó viurà sempre”, sentencia el cantant. En Jair creu que l’ésser humà és violent i salvatge per naturalesa, però que hem après a reprimir-nos. Ara bé, l’egoisme és un concepte que hem inventat nosaltres.

La veu de Caritat Humana és la d’un home inquiet. De fet, durant la nostra quedada Jair Domínguez ha estat sacsejant el sobre de sucre que li havien posat amb el cafè sol. També ha jugat amb el tovalló i amb la meva llauna buida de Coca-Cola. Movia la cama i gesticulava molt. I, de tant en tant, no ha pogut resistir una mirada al mòbil. Tot i que ha confessat que no li agrada estar tan pendent de tot. En el fons, vol desconnectar.

PERQUÈ “EL ROCK TÉ PODER” DE CANVI...

Caritat Humana té clar que la societat necessita un canvi. I també que la música té poder. Que el rock té poder, que té la capacitat de trastocar la gent. “Quan portes tot el dia anestesiat per la tele o pel que sigui, hi ha un moment que escoltes una cançó i sents que t’està parlant”, explica en Jair. Un dels ingredients clau de les seves composicions és la ironia. En Jair utilitza aquest recurs per transmetre el missatge. Defensa que es pot fer humor de tot, però que últimament s’està arribant a extrems excessius.

La música de Caritat Humana és clara i propera. Però  els seus integrants no pretenen que tothom entengui el mateix. Consideren que cadascú ha d’interpretar el que vulgui. No cal explicar-ho tot. De fet, “entendre-ho absolutament tot li treu misteri a la vida”, afirma el cantant.

"En escriure una cançó, no hi pot haver cap paraula gratuïta"

Fotografia: Clàudia Pujol

PERQUÈ PROVOCADOR S'HI NEIX, NO ES FA...

Els integrants de Caritat Humana són provocadors. “Si has d’aprendre a ser-ho és que realment no ho necessites”, explica en Jair. Es tracta de provocar una reacció. Per això, Caritat Humana crida. I ho fa per impactar la gent, perquè de normal estem “anestesiats” tots. L’anestèsia és una metàfora que en líder del grup ha utilitzat més d’una vegada durant la quedada. Sovint, vivim el dia a dia de manera apàtica, sense qüestionar el que ens envolta. Es tracta d’una anestèsia imposada pel sistema. 

Per al Jair, ser provocador és dir sempre el que un vol. I ell ho fa molt a través de la música. Per a Caritat Humana, la música és un mitjà de comunicació. Permet expressar el que un vol.

LES DEFINICIONS (de tòpics) SEGONS CARITAT HUMANA:

La FAMA és “que la gent canti les teves cançons pel carrer”. Segons el grup, Caritat Humana no és famós, ja que, si no, tocaria a totes les festes majors.

La RIQUESA és “no haver de patir pels diners o poder-te dutxar amb aigua calenta sempre que vulguis”. En Jair es dutxa, però no es banya.

La FELICITAT és el gran quid de la qüestió. “Si ets una mica intel·ligent, no pots ser feliç ni podràs ser-ho mai de la vida. Perquè penses. I pensar va en contra de la felicitat”, defensa el cantant.

El PODER és “dir una cosa i que la gent et faci cas”. En Jair explica que això no els passa, ja que, si no, dirien “foc al tribunal” i algú li calaria foc. Ara bé, “dona’m temps” bromeja el cantant.

El PITJOR MAL és ...“M’estàs fent preguntes que m’estic posant seriós i anava a dir una bestiesa, però et vull contestar bé”(admet en Jair). “Crec que el pitjor mal de tots és l’enveja”. 

La SINCERITAT “ho és tot. És progrés. És el principi de les relacions entre persones. O almenys ho hauria de ser”. El grup es considera talment sincer amb la música. De moment, fan el que els agrada, diuen el que els agrada i no s’han de trair per vendre res.

Així és el present de Caritat Humana. Un grup provocador, irònic, cridaner, sincer i divertit. Sobre el futur, ningú ho sap. En Jair diu que desconeix on serà d’aquí a 5 minuts, però quan li pregunto on es veu en 20 anys, explica que li agradaria ser en una cabana de fusta, al bosc, escrivint llibres o tocant la guitarra.

“És el que pretenc fer, fugir de la civilització”, sentencia ell.

"Si ets una mica intel·ligent, no pots ser feliç ni podràs ser-ho mai de la vida"

Fitxa tècnica

Components:

  • Jair Domínguez (veu i guitarres)
  • Robert Molina (baix)
  • Dani Ferrer (bateria)
  • RM Portell (teclats)
  • Angel Arias (guitarra)


Any de creació:

2015

Lloc d’origen:

Figueres

Autodefinició d'estil:

Som uns dinosaures que tomem rock-and-roll.

Xarxes:

Twitter

Instagram

Facebook


On pots escoltar la seva música?

Youtube

iTunes