Ens manquen cançons

Anna Sardà
Musicòloga i baixista de Roba Estesa

El fum dibuixarà

l’inici de la història

com una heura de joia

entorn del nostre cos

i plourà i farà sol

i dansarem a l’aire

de les noves cançons

que la terra rebrà.

Vindicarem la nit

i la paraula DONA.

Llavors creixerà l’arbre

de l’alliberament.

Amb aquests versos Maria Mercè Marçal tanca el seu poema "Vuit de març" i també el seu segon llibre de poemes, Bruixa de dol (1979). Podria referenciar el poema sencer com a exemple de lluita feminista en forma de versos, quasi com a exemple de manifest. Maria Mercè Marçal, el 1979, ens donava un missatge molt clar: quan haguem destruït tot el que al llarg de la història ha propiciat la submissió de les dones, creixerà l’arbre de l’alliberament. I ens ho diu ben alt amb aquestes majúscules que utilitza per remarcar la paraula «dona», per insistir en com d’important n’és que totes prenguem partit d’aquest canvi.

Llegir aquests versos em desperta ganes de seguir endinsant-me en la seva obra, ganes de posar-me a escriure i ganes de veure com creix aquest arbre tardà. I no faig referència a Maria Mercè Marçal de forma gratuïta, ni molt menys; hi faig referència perquè em pregunto on és aquest contingut en la nostra escena musical, i segueixo amb el tema de les dones perquè vull insistir que encara avui ens manca presència, ens manca visibilitat i ens manquen cançons.

Pensem per uns instants en les cançons de les bandes sonores que ens acompanyen en la nostra vida quotidiana, pensem en aquelles lletres que tant ens agrada memoritzar i pensem en el contingut que ens volen transmetre. És possible que ens trobem amb aquesta moda costumista de dir molt i no dir res, de descriure i no mullar-se, de la veïna que es lleva i mira per la finestra com la del bloc davant treu el gos a passejar. Tot i així, també és cert que, per contra, ens sobren exemples de lluita política, de la defensa de la llengua, de crítiques al sistema... Però, on són les dones? Objectes de desig, amants secretes o protagonistes d’històries d’amor impossibles, en el millor dels casos. Quantes cançons ens parlen de la DONA de Maria Mercè Marçal? De l’arbre de l’alliberament que encara ha de créixer? Per sort, podríem fer una llista prou llarga de cançons que ens interpel·len, però segueixen sent casos anecdòtics. Pensem-hi: el senyor Ramon segueix empaitant les criades, el germà de la dama d’Aragó continua mirant amb ulls de desig la seva germana i Don Federico mató a su mujer, mentre nosaltres ens ho escoltem, ho digerim i fem com si res.

En el passat article parlava de reivindicar-nos com a dones sobre l’escenari, avui reivindico parlar de dones a les nostres cançons. Els músics tenim una eina molt poderosa i no ho sabem prou, dia rere dia aconseguim que la gent s’aprengui les nostres lletres i les canti a ple pulmó a la dutxa, al cotxe, als concerts... Doncs potser que ho aprofitem per escriure aquestes noves cançons de les quals ens parla Maria Mercè Marçal en el seu poema. Aprofitem-ho i que estiguin en boca de tothom les històries de les dones i de les bruixes, de les que van cremar ahir i de les que encara quedem avui, de la nit i de la lluna, dels nostres cossos, de tot allò que ningú s’atreveix a dir... Aquesta nova història l’escrivim nosaltres.

Comiats infinits

Per Pau Planas

Els comiats són un bon negoci. Tots ho sabem. Quan un grup anuncia la seva dissolució ven més discos que mai, omple els concerts més que mai i se li dediquen més atencions que mai. Som així, podem estar anys sense fer cas a un grup i, de sobte, si un dia anuncien la seva dissolució, de sobte el recordem, ens desesperem i ens llancem com bojos a escoltar-los tant com sigui possible. Davant d'això, un pot entendre que els grups juguin a aprofitar-se'n, però de vegades sembla excessiu, fins i tot quan es tracta de grups de primera fila.

Acomiadar els referents sempre és difícil. Però és llei de vida. Els grups, com tot, tenen un final. De vegades, però, aquests finals semblen, més aviat, gires indefinides. Si algú pensava que el comiat d'Obrint Pas havia estat el més llarg de la història, La Gossa Sorda sembla que van camí de superar-los. Hi ha hagut tantes últimes voltes que sembla que hagin passat ja segles des de l'anunci de la dissolució. Semblava que al Viñarock el grup faria el concert de comiat. De moment, però, ja n'han anunciat tres més per als propers mesos.

Manquen cançons

Falten cançons que parlin de la DONA de Maria Mercè Marçal

Joan Isaac

El cantant ha posat punt i final al Barnasants acompanyat d'amics com Serrat, Aute, Maria del Mar Bonet o Roger Mas.

Strenes

El Festival Strenes torna a ser un èxit de públic.

Homenatge a València

El concert que promou ACPV ja ha exhaurit totes les localitats de la Plaça de Bous de València.