Versionats

Amb la poesia per bandera

Reivindicant les poetesses catalanes


La setmana passada celebràvem el Dia de la Dona Treballadora amb un recull de vint veus femenines. Aquesta setmana hem volgut continuar la celebració amb un recull de poemes escrits per poetesses catalanes que hagin estat musicats per músics del país. Deu poemes interpretats per deu artistes absolutament antagònics entre si.
 

"Covava l'ou de la morta blanca"

Sílvia Pérez Cruz

youtube

Maria-Mercè Marçal és, possiblement, la poetessa catalana més musicada. Desenes d'artistes s'han fet seus algun dels seus versos. Sílvia Pérez Cruz és un dels noms que figura en aquesta llista amb l'adaptació del poema "Covava l'ou de la morta blanca".

"Galàxies"

Meritxell Gené

youtube

Fa pocs mesos, la lleidatana Meritxell Gené publicava Branques (Autoeditat, 2015), un treball on musicava l'obra de diversos poetes i poetesses dels Països Catalans. Amb "Galàxies", Gené homenatjava la figura de la poetessa del Pallars, Concepció González Maluquer.

"Claror de tardor"

Marina Rossell

youtube

Al llarg de la seva carrera, Marina Rossell ha musicat un bon nombre de poetes. Rosa Leveroni n'és un exemple. L'any 1985, la cantant ja va incloure "Claror de tardor" al disc Barca del temps (CBS, 1985). La peça la va acompanyar durant anys i, el 2008, encara la va interpretar al Liceu.

"La paraula justa"

Empty Cage

youtube

Durant el seu pas pel concurs Sona 9, Empty Cage van decidir musicar els versos de la poesia de Sílvia Bel "La paraula justa". La peça va tenir tant bona rebuda, que no van dubtar a incloure-la en el seu disc de debut ni en convertir-la en habitual en els concerts.

"Però estàs content"

Ivette Nadal

youtube

Des que va començar la seva carrera com a cantant, Ivette Nadal sempre ha combinat la música amb la poesia. El disc Mestres i Amics (Right here right now, 2012) n'és una bona mostra. Entre els diferents poemes que la cantant va musicar hi destaca "Però estàs content", d'Anna Aguilar-Amat.

"Llaurant la llera del riu vermell"

Bikimel

youtube

La carrera de Bikimel, també ha anat sempre molt lligada a la poesia. Això l'ha portat a esdevenir finalista del premi Miquel Martí i Pol en diverses ocasions (la darrera, aquest mateix any). Un dels poemes que li va valer per ser finalista va ser "Llaurant la llera del riu vermell", de la poetessa osonenca Josefa Contijoch.

"Endavant!"

Cybee

youtube

Fa un parell d'anys, Cybee van voler celebrar la diada de Sant Jordi regalant als seus seguidors "Endavant!", una peça que partia del poema de Joana Raspall, una de les poetesses catalanes més importants de tots els temps.

"Cançó del bes sense port"

Miquel Poveda

youtube

L'any 2005, el cantant de flamenc Miguel Poveda publica Desglaç (Discmedi/Taller de Músics, 2005), un disc íntegrament en català on recupera versos de diferents poemes. Entre ells, no hi podia faltar Maria Mercè Marçal, de qui musica "Cançó del bes sense port".

"S'amaga"

Miquel Gil

youtube

Amb Katà (Galileo Music, 2004), Miquel Gil es confirmava com una de les grans veus de l'escena folk dels Països Catalans. Per tancar aquell treball, el cantant va decidir musicar el poema de la valenciana Anna Montero, "S'amaga".

"Cançó del dia inútil"

Pau Riba

youtube

L'any 1994, coincidint amb en centenari del naixement de Clementina Arderiu, se li va proposar al seu nét, Pau Riba, musicar algunes de les seves obres. El cantant va acceptar la petició i va publicar el disc De riba a riba (Taller de Músics, 1994), on també musicava algunes peces del seu avi, Carles Riba. Entre els poemes de la seva àvia que figuren en el treball, hi destaca "Cançó del dia inútil".