Versionats

30 anys sense Esquirols

Les 10 millors versions de la banda osonenca


Aquest 2016 fa trenta anys que Esquirols van deixar els escenaris, però les seves cançons segueixen formant part de l'imaginari col·lectiu. Tres dècades després, grups de generacions molt més joves encara recuperen el repertori de la bandaLes  i n'inclouen versions d'allò més diverses en els seus discos i concerts.

"Torna, torna Serrallonga"

Acció Festiva

youtube

"Torna, torna Serrallonga" és una de les peces més emblemàtiques de la discografia d'Esquirols. Una peça que ha esdevingut tot un himne i de la qual s'han fet múltiples versions. Acció Festiva (que anys més tard esdevindrien, simplement, Acció) la van incloure en el seu primer disc amb una sonoritat que s'encaminava més cap a l'ska i el reggae.

"Torna, torna Serrallonga"

Mesclat

youtube

Segurament, una de les versions més cèlebres de "Torna, torna Serrallonga" és la que protagonitzen Mesclat. La banda liderada per Francesc Ribera, "Titot", va convertir-la en peça clau del seu repertori.

"Arrels"

El Belda i el Conjunt Badabadoc

youtube

La voluntat de Carles Belda de recuperar el cançoner popular és àmpliament coneguda. Durant molts anys ho va fer acompanyat del Conjunt Badabadoc, una banda que va portar cap a ritmes caribenys algunes de les peces catalanes més estimades. Esquirols no hi podia faltar i la versió d'"Arrels" difícilment faltava en els concerts.

"Arrels"

Germà Negre

youtube

Germà Negre s'han convertit en els hereus directes de Belda i el Conjunt Badabadoc. Amb una voluntat similar -la de recuperar peces de totes les èpoques i estils i fer ballar el públic de les festes majors- els de Banyoles s'han emmirallat sovint en Carles Belda. Potser és per això que, en el seu primer disc, també han volgut recordar Esquirols amb la mateixa peça que també havia versionat Carles Belda.

"Arrels"

Wildside

youtube

L'any 2011, després de més de 13 anys de trajectòria, Wildside van acomiadar-se dels escenaris amb el recopilatori Mort als Wildside (Dismedi, 2011), on van decidir incloure una versió d'allò més estiuenca d'"Arrels" en format reggae.

"Arrels"

Giovinetto

youtube

"Arrels" s'ha versionat de totes formes i no hi podia faltar la interpretació coral. Giovinetto, els segons classificats de la tercera edició del programa de TV3 Oh, Happy Day van decidir interpretar-la en una de les gales del programa. 

"Cada dia és un nou pas"

Pastorets Rock

youtube

Ja fa uns anys que Pastorets Rock s'han convertit en un clàssic de les festes majors i entre les seves múltiples versions també hi trobem referències a Esquirols. Concretament, els lleidatans van apostar per fer-se seva "Cada dia és un nou pas".

"Mots"

Esquirols XXI

youtube

Han passat els anys i la música d'Esquirols segueix ben viva. És per això que, fa un temps, va aparèixer Esquirols XXI una banda de tribut que busca recuperar-ne el repertori. D'entre totes les versions que en fan, una de les més ben trobades és "Mots".

"Conte medieval"

Ebri Knight

youtube

En el seu segon treball, La palla va cara (Propaganda pel fet!, 2011), Ebri Knight també van voler fer una picada d'ullet a Esquirols amb una versió de "Conte medieval", que van portar cap al seu terreny. A més, la banda va comptar amb la col·laboració de Joan Vilamala, membre original d'Esquirols, que és qui posa veu a la primera estrofa de la cançó.

"Pujarem dalt dels cims"

En Jep i la Rita

youtube

Les cançons d'Esquirols sempre han anat molt lligades amb el món escolta i amb els caus i casals infantils. És per això que no és estrany que algunes de les seves peces hagin estat utilitzades per grups destinats al públic infantil. És el cas, per exemple, de "Pujarem dalt dels cims", una peça versionada pel projecte de música infantil En Jep i la Rita.