El millor grup

Redacció

Quin és el millor grup del 2015? Els lectors de La Tornada sereu els encarregats de decidir-ho! L’equip que forma la revista ha escollit 10 finalistes i, d’entre aquests, sereu vosaltres qui decidireu el millor grup o cantant de l’any que deixem enrere.

Aspencat: Han culminat un any per emmarcar amb concerts apoteòsics en cites ineludibles com La Mercè, el festival Esperanzah, l’Acampada Jove, el Clownia i desenes d’espais més que han estat conquerits per un grup que compta els seus seguidors per centenars de milers. La publicació de Tot és ara no ha fet més que seguir engrandint l’èxit d’una banda cridada a fer història.

Els Amics de les Arts: L’any del seu 10è aniversari ha sigut, possiblement, el millor de la seva trajectòria. El van iniciar al Liceu, pràcticament l’únic espai del país que els faltava per trepitjar, i l’han continuat fent parada als principals festivals amb dues cites especialment rellevants: el festival Grec i Cap Roig. Allà hi van oferir dos concerts d’aniversari amb la Vicens Martín Dream Big Band que han quedat plasmats en un CD-DVD.

Els Catarres: Van publicar Big Bang i, en poques hores, ja superaven les 35.000 descàrregues. Poc temps després el presentaven a un Sant Jordi Club ple a vessar. Des de llavors han fet parada a pràcticament totes les festes majors i sempre davant d’un públic absolutament entregat.

Els Pets: Han fet 30 anys, però es mantenen en plena forma. El grup ha volgut celebrar l’efemèride amb una extensa gira on, a més, s’han acompanyat, en alguns casos, de la Gran Orquestra Petita, una secció de corda que ha donat nous colors a les composicions de la banda.

Joan Dausà: Tant en solitari (acompanyat només del seu piano i un violoncel) com amb Els Tipus d’Interès. A Joan Dausà l’hem pogut veure en tots els formats. Fins i tot acompanyat d’Aina Clotet i recitant poemes de Salvador Dalí (al festival Acústica). Per culminar l’any, el cantant ha publicat la banda sonora de Barcelona, nit d’hivern i ha tancat una etapa amb un doble concert apoteòsic al Palau de la Música.

Joan Miquel Oliver: Després de deixar Antònia Font, Joan Miquel Oliver ha recuperat la seva carrera en solitari amb la publicació de Pegasus. I l’èxit no s’ha fet esperar. El mallorquí ha fet parada a tots els festivals d’estiu i ha demostrat que el seu univers particular va molt més enllà d’Antònia Font.

La Gossa Sorda: El seu últim any complet damunt dels escenaris ha estat intens. Han passat per espais que no havien trepitjat mai fins ara com la Plaça de Bous de València (acompanyant Calle 13) i han acabat l’any gravant un CD-DVD en directe a la sala Reppública de València, on van tocar dues nits i van penjar el cartell d’Entrades exhaurides.

Obeses: La inclassificable proposta d’Obeses ha assolit enguany la seva màxima esplendor. A la primavera el grup publicava Monstres i princeses i, durant els mesos següents, va optar per presentar-lo en format 3D: acompanyats d’un cor mixt i de la Banda Municipal de Barcelona. Un espectacle de grans dimensions que han presentat en espais com l’Auditori de Barcelona, el Teatre Grec o el Teatre Auditori de Sant Cugat.

Txarango: Els del Ripollès han tornat a culminar un any immillorable. Han reduït el nombre de concerts a terres catalanes (tot i que no han renunciat a les principals cites de l’any) però han tocat més que mai per la resta de món. Han passat per Mèxic, la Xina, Japó, Palestina i pràcticament tot Europa en una gira que van tancar al Sant Jordi Club acompanyats, ni més ni menys, que de Chucho Valdés.

Zoo: Ha estat l’any de la seva explosió. El 2014 ja van donar mostres que eren un grup a punt d'explotar, però enguany ho han demostrat. Han estat els caps de cartells de festivals tan destacats com el Clownia, la Telecogresca o l’Acampada Jove, tot i tenir només un disc publicat, i han demostrat ser un dels grups amb més futur del moment.