Maika Makovski

Llum, color i electricitat
Anna Ramírez

Maika Makovski presentava a la sala sifònica de l’Auditori de Girona el seu darrer treball Chinook Wind (Warner Music, 2016). Tot i gravar-lo en solitari el presenta acompanyada del Quartet Brossa.

Passats pocs minuts de les 9 la cantant i compositora mallorquina apareixia a l’escenari amb un preciós i brillant vestit blau i descalça. Des del primer minut s’abraça a la seva guitarra elèctrica i tot comença a fluir. El Quartet Brossa embolica totes les cançons, tan les de l’últim disc com les dels treballs anteriors. Els hi donen una forma diferent i una nova dimensió sense perdre l’essènia i la força de les versions originals. Makovski interactua constantment amb el públic i va explicant anècdotes i histories que es troben darrera les cançons.

Després dels primers temes Makovski explica que el disc Chinook Wind esta nominat a disc català de l’any, tot i que li sembla estrany anomenar disc català a un treball gravat a Londres i cantat en anglès per una mallorquina filla d’un macedoni i una andalusa. Tot pren sentit quan explica que el disc va ser creat i composat en una casa aïllada a Sant Andreu Salou, un petit poble entre Caldes de Malavella i Cassà de la Selva, a tocar de la Costa Brava.

Els violins, la viola i el violoncel del Quartet Brossa es van lluint a cada cançó i sense restar protagonista a la veu es deixen veure i gaudir. Sobre l’escenari també hi ha una bateria a càrrec de Pep Mula i una trompa a mans de Pau Valls. El treball de llums és espectacular i dóna una profunditat a tot l’espectacle que el converteix en un espai íntim i d’unió entre músics i públic.

Després de més d’una hora de música i histories, Makovski acaba amb un tema tradicional macedoni. L’origen del seu pare és una cosa que marca molt a la compositora i que esta molt present tan en les lletres com en les músiques des de el primer disc. L’últim tema el canta en macedoni i explica abans de començar que és una historia tradicional d’un home que intenta conquistar a una dona seguint els consells de la seva mare. Però Liliana no es va presentar... El públic es desfà en aplaudiments i marxa envoltat en la boira de fum que ocupa l’escenari i l’atmosfera que Maika Makovski i el Quartet Brossa han creat a la sala.