Eduard Gener

Un segon disc més alegre i coral
Pau Planas

Fa poc més d'un any, Eduard Gener s'estrenava amb Les avingudes (RGB Suports, 2015), però ara decideix reinventar-se i ja té pràcticament enllestit un nou treball que suposa "un canvi a tots els nivells". Amb l'àlbum ja enregistrat i a punt per començar la masterització, el músic ens rep en el seu home studio, on es van començar a gestar les cançons d'aquest nou disc. Aquesta vegada, però, a diferència del primer, Gener l'ha enregistrat pràcticament tot a l'estudi Casafont, al Solsonès, acompanyat per una bona colla de músics.

"En el primer, jo era pràcticament l'únic músic del disc, a excepció de guitarra i bateria. En aquest, però, vaig voler convocar els meus amics, que són músics molt bons. Hi ha secció de vents, hi ha coristes... Cadascú ha fet el seu instrument i jo m'he limitat a fer piano i veu" explica. El motiu? El cantant és clar: "És una qüestió de pasta. Per al primer no tenia ni un duro i vaig haver de tirar del meu home studio", però aquest cop s'ha pogut permetre treballar en un estudi professional i amb un format molt més coral. Això també ha contribuït a crear un disc més complet: "He perdut una mica aquest egocentrisme que tenim a vegades alguns músics de voler-ho tocar tot i fer-ho tot com nosaltres creiem. És un disc més ric i amb més punts de vista".

A més, serà un treball molt més alegre que el de debut: "El primer era una cosa més fosca i lenta i aquest és més festiu", desvetlla. "Queda malament que digui que és festiu, perquè jo mai seré un músic de festa, però a mi em faria ballar", continua. Això es nota en la música -"hi ha molt de blues, swing i soul"- però també en les lletres: "És un disc més d'amor, amb unes lletres que potser són menys poètiques i més musicals". Recorda Les avingudes com un disc "trist, de desamor i d'elegia", un fet que no li desagrada -"jo crec que les millors lletres són les tristes acompanyades de música alegre"-, però aquesta vegada ha escollit un altre camí: "Aquest segon disc és alegre amb música alegre". Això sí, ja ens avisa que "també hi ha una part trista, de drama i de comèdia, que hi ha de ser a tot arreu".

Per afrontar els nous temes, Eduard Gener ha decidit prendre la base rítmica com a punt de partida. Així doncs, fa un any Andreu Moreno ja va enregistrar-ne les bateries i, a partir d'aquí, Gener va començar a estructurar els temes: "Agafo les bateries i els dono moltes voltes a casa tocant jo a sobre del ritme. És com un laboratori" relata. Ara, però, aquest llarg procés ha arribat ja a la fi i només queden els últims detalls per poder publicar el disc el dia 3 de març, la data escollida per al seu llançament, només una setmana abans dels dos concerts de presentació: el 10 de març al Black Music Festival i l'11, a la Jamboree. Entre aquests detalls, faltarà encara per precisar el nom: "Sóc molt indecís. Sí que tinc un nom pensat, però fins que no hagi de portar el disc a impremta... Potser el dia abans decideixo canviar-lo".

"He perdut una mica aquest egocentrisme que tenim a vegades alguns músics de voler-ho tocar tot i fer-ho tot com nosaltres creiem"