NewCat_ètnic

La música tradicional no caduca
Marina Guevara

Toquen les nou del vespre i la Sala de Cambra de l’Auditori de Girona s’omple de festa i de folklore català: el septet The New Catalan Ensemble tanquen la gira Rural·lisme il·lustrat (Seed Music, 2015), que fusiona el so dels instruments musicals catalans amb altres llenguatges musicals: la fórmula perfecta per acostar la música tradicional a tots els públics de manera emocional i vivencial.

“Garberets” i el hit del septet “Marinero” donen el tret de sortida al concert, i la veu de la somrient (i descalça) Anna Ferrer, acompanyada de la gralla de Manu Sabaté, hipnotitza el públic des del primer moment. “Contrapàs”, “El naufragi”, “Hostal de la Peira” , la “Girondaina”..., cançons ben populars, prenen un to ètnic, tribal, gràcies a la percussió de Bernat Torres i a la bateria de Martí Hosta, irresistible per al públic que no deixa d’acompanyar el conjunt. El so majestuós de la gralla d’Adrià Gandia i la tenora de Magí Canyelles es fusionen i aproximen al públic l’essència catalana més tradicional.

A dalt de l’escenari es crea un ensemble de passió, respecte i fusió que captiva fins i tot els més menuts d’entre els assistents. Cançons com “Margarideta”o la “Jota dels gegants de Valls” fan moure tots els peus de la sala. El so i la il·luminació van in crescendo d’acord amb el ritme de les cançons, i no desentonen en cap moment del concert. La familiaritat dels intèrprets a l’hora d’interactuar amb el públic crea un ambient festiu i alegre que només canvia amb la cançó “Sa núvia d’Aljandar”. Silenci sepulcral. La veu solemne d’Anna Ferrer s’apodera de l’espai i del temps, el seu accent salat fa posar la pell de gallina: tres minuts són suficients per transportar-nos al folklore menorquí més pur i emotiu.

“Marinero” torna a sonar i el septet saluda content davant les incessants ovacions del públic. Han estat capaços d’emocionar i de fer viure la música més popular de forma distesa i alegre. The New Catalan Ensemble “tanquen un cercle” a l’Auditori on van resultar guanyadors de la Beca de Cultura Popular Jaume Casademont. Ara, només queda esperar que tornin, que, com molt bé diu la “Jota dels gegants de Valls”, les cançons populars “van plenes d’emocions i en tenim molta fal·lera”.