Brigada Intergeneracional

Música per trencar el silenci
Nerea Serra

Dissabte a la nit, el Centre Cultural Albareda es prepara per rebre un nou concert de Barnasants. Mentre gran part de Barcelona està submergida de ple dintre la celebració del Carnaval, l'ambient que es viu dintre aquest centre del Paral·lel és totalment diferent. Lluny de l'alegria i la bogeria col·lectiva que omple els carrers de la ciutat comtal, el saló d'actes es prepara per a una estona de música i reivindicació. Un concert tranquil, però amb un missatge contundent: el de lluitar per la memòria; de recuperar, entendre i aprendre els horrors del s. XX, de la Guerra Civil, la dictadura franquista i les ferides obertes que encara queden i la seva herència, que seguim arrossegant.

Durant la nit, per l'escenari van desfilant diferents artistes amb petites grans actuacions. La majoria dels brigadistes actuen amb guitarres acústiques o clàssiques, tot i que també hi fan acte de presència algun violí, violoncel, teclat, flauta travessera o fins i tot un ukelele per explicar petites històries, malauradament totes basades en fets reals. Parlen i canten sobre els bombardejos de Lleida del 2 de novembre de 1937, sobre els maquis i els refugis antiaeris o diferents horrors de la guerra, com els soldats morts llençats a terra o tots aquells a qui les seves famílies encara busquen incansablement sense saber on són després de dècades, i lluiten incansablement perquè se'ls escolti.

També s'hi poden sentir cançons que reivindiquen que molts habitants del nostre poble van haver de fugir a l'estranger per escapar de la situació del país, tot convertint-se en refugiats, mentre ara no obrim les fronteres a aquells que estan en la mateixa situació que els nostres no fa tant temps, o alguna altra, amb un toc una mica més alegre, sobre els músics durant la postguerra i la seva tasca d'anar de poble en poble portant-hi la música. Però sens dubte, el tema sobre el qual més es canta aquella nit és sobre la batalla de l'Ebre, un dels episodis més importants de la Guerra Civil espanyola.

Aquesta nit diverses veus s'han unit per cantar a allò que no ha de quedar en l'oblit i acaba amb dues cançons grupals. L'últim tema del concert és la Brigada cantant conjuntament amb el coordinador del projecte, Dani, "Què volen aquesta gent", poema que va musicar Maria del Mar Bonet, basat en un poema de Lluís Serrahima.

Jaume Arnella, Sabina WittKike UbietoDarània, Berni ArmstrongTurnez & Sesé, Xavier Baró, Mariona Sagarra amb la col·laboració d'Anna Rosell (autora del poema que versiona), Jordi MontañezSergio Dantí, tots ells units per una mateixa causa: cantar perquè no oblidem que encara tenim assignatures pendents amb el passat i que no ho podem deixar córrer.

No podem silenciar el passat i per a això la música serà una arma efectiva... Per què, què és la música? Amb la Brigada Intergeneracional, queda clar un cop més, que al nostre país, especialment, la música no només és una eina per a la reivindicació sinó que també és una eina de memòria històrica.

El concert a Twitter

 

 Carme Sanjuan
 @CarmeSanjuan

Darània concert Brigada Intergeneracional festival de Barnasants @ElsDarania @daniel_sese @Picap


 La Kolontai
 ‏@lakolontai

Gràcies Brigada Intergeracional, per portar al present la memòria democràtica amb un acte d'amor, música i lluita.

 

 M. CARMEN
 @CheDmca

Gracias Dani Caracola y La Brigada intergeneracional por ese homenaje a la memoria histórica


 BARNASANTS✸
 @barnasants

Algunes de les brigadistes intergeneracionals que ara mateix ens fan memòria d'un passat recent i a reivindicar.