Un Sant Joan a Menorca

Ciutadella ara va de bo!
Pau Planas

Als Països Catalans no hi ha millor festa que el Sant Joan de Ciutadella (amb permís de la Patum). Durant tres dies Menorca veu per complet alterada la tranquil·litat habitual. Corre la pomada i sona la orquestra mentre els cavalls comencen a entrar a la plaça des Born. Milers de persones amb barret de palla i mocadors granes amb una creu blanca intenten esquivar les trepitjades dels animals. És una festa màgica i aquells qui hi hagin estat sabran de què parlo. Antònia Font la defineixen com ningú a "Islas Baleares". Amb poques paraules saben plasmar totes les sensacions d’aquesta festa.

Les emocions del dia de Sant Joan a la tarda encara són més grans amb els Jocs des Pla. L’escenari és immillorable. Al costat del port, una esplanada que respira la olor a mar s’omple de gom a gom. Després d’hores i hores de festa, les proves que realitzen els cavalls i un últim caragol tanquen els actes de Sant Joan. És l’última descàrrega d’adrenalina abans de tornar a la pausa d’aquest indret paradisíac.

L’endemà mateix, el port ja torna a ser aquell espai idíl·lic per on anar a passeig després de sopar, les platges amb aquell mar clar i transparent tornen a ser les protagonistes, els carrers es tornen a buidar de gent en unes setmanes de descans abans que l’arribada del juliol i, sobretot, l’agost torni a omplir l’illa de turistes. Anar a passar un Sant Joan a Ciutadella és un regal impagable, però poder-s’hi quedar una setmana després és ja un privilegi majúscul.