Els millors de l'any

El millor disc, grup, descoberta, cançó i concert de l'any segons els lectors
Redacció


Tres setmanes de votació i pràcticament 4.000 vots han permès descobrir quines són les millors propostes del 2015 segons els lectors de La Tornada.

Millor disc

Tot és ara (Halley Records, 2015), d'Aspencat és clarament el millor disc de l'any segons els lectors de La Tornada. Amb un 31.53% dels vots, el quart treball dels valencians s'imposa a Big Bang (Música Global, 2015)(Els Catarres) i Foc! (Autoeditat, 2015)(Ebri Knight) que empaten a la segona posició amb un 13.19% dels vots. La tria del públic, doncs, coincideix amb l'elecció de l'equip de La Tornada, que en l'últim número del 2015 ja va escollir Tot és ara com a millor disc de l'any que ja hem deixat enrere. El Primer arbre del bosc (Tsunami Music, 2015)(Blaumut) i Monstres i princeses (Música Global, 2015)(Obeses), també s'han acostat a les posicions de podi, però finalment han quedat relegats a la quarta i cinquena posició respectivament.

Millor grup

En la que, sens dubte, ha estat la categoria més ajustada de totes, Txarango s'ha acabat imposant per la mínima a Zoo. Un 16.75% dels votants ha optat pel grup del Ripollès mentre que els valencians s'han quedat amb un 16.62%, una diferència mínima.  Una mica per darrera els ha seguit Aspencat, amb un 14.78% dels vots. La Gossa Sorda i Obeses han completat el Top5 de la categoria.  El públic, doncs, ha reconegut l'any de Txarango, un any en què han tornat a girar per mig món -han passat per Mèxic, Japó, Palestina i pràcticament per tot Europa- abans de tancar gira al Sant Jordi Club de Barcelona. Tot i això, no han volgut oblidar el creixement de Zoo, que en qüestió de mesos s'ha convertit en una de les bandes més aclamades del país i més buscades per part de programadors de festes majors i festivals.

Millor descoberta

La votació a millor descoberta ha estat, de llarg, la més desigual. El creixement d'Ojo de Buen Cubero -que aquest 2015 han publicat el seu primer disc, Sóc (Autoeditat, 2015)-, ha estat recompensat pels lectors de La Tornada, que l'han escollit guanyador amb un meritori 41.86% dels vots. A molta distància han quedat una altra de les joves promeses de la música en català, Doctor Prats (segons classificats amb un 17.02% dels vots) mentre que l'ebrenc Joan Rovira completa el podi amb un 9.94% seguit d'Hora de Joglar i Jack Mad.

Millor cançó

Aspencat repeteixen premi i també s'emporten el reconeixement a millor cançó del 2015 gràcies al primer senzill del seu darrer treball: "Música naix de la ràbia". La peça ha convençut al 28.06% dels votants, fet que li ha valgut per imposar-se a un altre dels èxits de l'any: "En peu de guerra", d'Els Catarres, que ha captat el 15.69% del vot. La tercera posició ha estat més igualada, però "Foc", d'Ebri Knight s'ha acabat imposant per davant d'"Ens hem alçat", d'Obeses, amb un 11.67% dels vots. El Top5 el completa La Pegatina i el seu "Bananeres", un tema que interpreten juntament amb Oques Grasses.

Millor concert

Txarango també repeteixen. A banda de ser escollits com a millor grup de l'any, el públic també ha escollit Som mar com el millor concert del 2015. El final de gira dels del Ripollès va ser tot un esdeveniment gràcies a la col·laboració de Chucho Valdés i la Barcelona Big Latin Band i les 5.000 persones que van omplir el Sant Jordi Club de Barcelona. Potser és per això que el 23.41% dels lectors de La Tornada l'ha escollit com a millor concert de l'any. El segueixen el concert de retorn d'Inadaptats a Vilafranca del Penedès (que també va congregar 5.000 persones) amb un 15.37% dels vots i l'actuació de la Banda Impossible al Canet Rock, que n'ha aconseguit el 14.95%. Aspencat al festival Esperanzah i l'espectacle Obeses 3D al festival Grec també s'hi han acostat, tot i acabar quedant fora del podi.