Llamp te frigui

La punta de llança musical de la Catalunya Nord
Ramon Faura

Llamp te Frigui va ser creat en 2010 a Cornellà de la Ribera per en Franck Sala, fill de militants catalanistes de la primera hora que el portaven de petit a Ràdio Arrels, on la mare feia emissions, i en les manifestacions, on el pare ajudava en l'organització. Llamp te Frigui ("que el llamp et fregeixi") és un renec que sempre havia impactat el fundador del grup en la seva infantesa a Pesillà de la Ribera, a prop de Perpinyà.

El grup, capdavanter del Col·lectiu Joan Pau Giné de músics de Catalunya Nord per la llengua, té un llarg repertori en català molt variat i animat, amb arranjaments i sons originals desenvolupats per en Philippe Dourou. Va des de la cançó d'autor fins a la cançó reggae, passant pel swing o el rock. Les lletres originals són el fruit de la inspiració d'en Franck i del seu germà Raoul Sala.

Llamp te Frigui va actuar en tots els festivals per promoure la llengua catalana a Catalunya Nord (Correllengua a la Casa Musicale, Identi'Cat de Bao, Casal Jaume Ier de Perpinyà, Potonejada...) i en diversos festivals i locals a la resta dels Països Catalans (La Granadella, Solsona, Sabadell, Granollers, Barcelona, Alcoi...). En 2013, el grup va ser programat al mític festival de la "Fête de l'Huma" a París.

La banda és també la història d'una gran amistat entre dos músics professionals amb llarg recorregut en el món musical de Catalunya Nord i més enllà. Philippe Dourou, "Fil", ha tocat bateria arreu del món amb Pascal Comelade, Gerard Jacquet, General Alcázar, Deborah Colman, Nico Backton, Berkeley Wright... Toca el "Handsonic" (un pad de bateria electrònica) i canta les parts de baix a través d'un "octaver". Franck Sala, per la seva banda, ha cantat i tocat la guitarra en molts grups de Catalunya Nord com La Berne, els Pep's, Tryoland, ... Cantant en català, francès o espanyol. A més, poden actuar amb dos músics suplementaris (un teclat i un baix) depenent del pressupost i del tipus de concert.