Quimi Portet

A punt per tornar a la carretera
Pau Planas

Quimi Portet és un animal d'estudi de gravació. En aquests petits espais és on millor ho passa. Per això no és estrany que faci gairebé tres anys que no el veiem damunt dels escenaris (només l'hi hem vist en alguna ocasió acompanyat de Joan Miquel Oliver i Jaume Sisa). Des del final de gira del seu darrer treball -Oh my love (Musica Global, 2012)- la seva feina a l'estudi s'ha multiplicat. La preparació del seu nou treball ha coincidit amb l'elaboració d'una capsa de 5 discos de Los Burros, Los Rápidos i El Último de la Fila. "Probablement aquest any hauré passat més temps a l'estudi que a fora" explica. Però això no li suposa un sacrifici: "M'encanta sortir de gira, però ser a l'estudi m'agrada molt i cada cop penso estar-hi més. Ho trobaré a faltar quan acabi el disc". I és que l'1 d'abril arribarà Ós bipolar (Música Global, 2016), el seu novè disc en solitari, i la feina d'estudi desapareixerà per donar pas a una gira de presentació que començarà a Girona en el marc del Festival Strenes de Girona i seguirà al Guitar Festival de Barcelona.

El nou treball seguirà mostrant la "música moderadament moderna" que defineix el cantant, però presentarà novetats. La primera: no hi haurà cançons d'amor. "Hi ha diverses cançons amb nom de dona, però cap estrictament d'amor. Parla de coses més etèries" destaca. Més enllà d'això, però, un dels principals canvis ha estat en el procés de gravació: "Jo sóc un músic que he treballat molt sol durant tota la meva carrera en solitari però en aquest hi han intervingut els músics i això és una diferència total" desvetlla. "Estar sol en un estudi és una cosa que té la seva part bona, però també una part d'aïllament. Sembles l'home de l'espai. Passes mesos i mesos sol. Aquí [als estudis Music Lan] tinc la sort de treballar amb en Jordi Solé i en José Luis, però normalment, treballant al meu estudi, passo mesos i mesos sol. El fet de portar aquestes cançons amb un grup operatiu de gent tocant els dóna una altra dimensió, fins i tot emocionalment" continua.

Amb aquest disc, doncs, es va tancar durant quinze dies a Music Lan amb Antonio Fidel, Charlie Oliver i Jordi Busquets, els seus fidels escuders dels directes, una experiència que no per força tindrà continuïtat en un futur: "A mi m'agrada molt treballar sol a l'estudi. Estar sol és molt més arriscat. Se'n va l'olla molt més, no hi ha xarxa de seguretat i estàs totalment venut a les teves perversions i a les teves mancances, però també a les teves presumptes qualitats. Pots arribar més lluny en allò bo, però també en allò dolent i això a mi m'agrada. M'arrisco a fer desastres immensos pel plaer d'arribar a llocs positius on no podria arribar amb el grup. Accepto el repte i en el futur penso seguir treballant bastant sol a l'estudi".

Ós Bipolar, a més, comptarà amb algunes col·laboracions de luxe, la més destacada, la de Joan Miquel Oliver, que ha tingut un pes molt important en la concepció d'aquest àlbum: "Quan vam fer el disc d'en Joan Miquel Oliver jo el vaig ajudar a gravar les veus. Vaig fer una mica d'assessor i ara ell ho ha fet amb el meu". A més, Manolo García participa a la cançó "Roda el món" i Núria Graham a "Daisy".  

"Estar sol a l'estudi és molt més arriscat. Se'n va l'olla molt més, no hi ha xarxa de seguretat i estàs totalment venut a les teves perversions i a les teves mancances, però també a les teves presumptes qualitats"