Proposta

Cesk Freixas
Clara Vicenç

Madurar és aprendre a cuinar. Madurar és saber que només tu pots resoldre els teus problemes. Madurar és tenir els peus a terra sense deixar de somiar. Per Cesk Freixas, madurar és passar de la Protesta (Autoeditat, 2014) a la Proposta (Dmusical, 2017). Perquè madurar és buscar solucions al que no t’agrada i el cantautor ha sabut trobar l’equilibri entre les temàtiques de protesta però des d’una perspectiva més positiva. 

Ha quedat enrere aquell “la protesta ja és cançó” ('Em pregunten per què canto', 2014) que obria el disc anterior, per cantar “per deixar de sobreviure hem inventat un mecanisme d’abraçades necessàries” ('Aquí, la bellesa i la dignitat', 2017). El disc presenta una sonoritat molt mediterrània (que en alguns moments fins i tot s’introdueix amb les llengües com a 'Al meu país la pluja' amb Yacine Belahcene cantant amb amazic). També compta amb les col·laboracions de Gemma Humet (veus), Núria Lozano (acordió diatònic), Roc Casagran (recitant) i Joan Boada (llaüt). Alhora, el nou treball té unes arrels rockeres, que fa que el ritme no decaigui i tingui un to molt fresc i optimista.

Madurar, al cap i a la fi, és no renunciar a qui eres i evolucionar. I Cesk Freixas ha madurat però no ha deixat de ser ell perquè continua fent cançons boniques però amb un missatge ben clar com 'Els carrers pels palaus'. A més, com a poeta, no deixa de jugar amb les paraules i canta “un anhel de llibertat dins la trinxera” o “Lluitaré contra el fort mentre sigui feble, i contra mi mateix quan sigui fort” perquè fa temps que el cantautor ens va ensenyar que la música no està tan allunyada de la poesia (només cal veure totes les col·laboracions que ha fet amb Roc Casagran).

Del disc, però, tampoc es pot deixar de banda el seu disseny, ja que la portada de Marta Bellvehí és el reflex perfecte del que es pot extreure del disc. Dues mans obertes que simbolitzen transparència i generositat: la proposta que Cesk Freixas fa per poder tirar endavant. En definitiva, el símbol perfecte que, a més, també apareix a 'Heura' (la cançó que ha dedicat a la seva filla nascuda fa poc): “Obre les mans lluny de la por”.