Sabies que...?

Perquè els grups es diuen com es diuen?
Pau Planas

Escollir el nom d'un grup sempre és complicat i, molt sovint, no hi ha una explicació coherent al darrere. De vegades, però, alguns noms amaguen històries realment interessants. Aquesta setmana ens hem proposat reunir els perquès més curiosos dels noms d'alguns dels grups més destacats del país.


Antònia Font

Segurament més d'una vegada heu vibrat amb alguna de les cançons d'Antònia Font. El que potser desconeixíeu és que, a banda de ser el nom d'un dels grups de més èxit del país, Antònia Font és una persona real. Concretament, la formació va prendre el nom d'una amiga amb qui bona part dels músics compartien classe durant els anys de facultat. En començar la seva trajectòria musical, els mallorquins van decidir demanar a l'autèntica Antònia Font si li podien "robar" el nom per batejar el seu grup, a qui volien batejar amb un nom de dona.


Els Pets

En començar a plantejar el grup, Lluís Gavaldà, Joan Reig i Falin Cáceres van fer una llarga llista de noms, que anaven consultant amb amics i coneguts. De tots ells en va sortir una preselecció final que es van posar a votació. Els Pets no va rebre cap vot i això els va fer decidir. Ja tenien nom.


Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien

La influència de la cançó francesa en la proposta musical d'Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien és àmpliament coneguda. El que potser no ho és tant és que aquesta influència ja queda reflectida en el propi nom del grup. "Laisse-moi devenir l'ombre de ton ombre, l'ombre de ta main, l'ombre de ton chien. Ne me quitte pas". Així acaba una de les cançons més emblemàtiques de Jaques Brel. I d'aquí pren el nom la banda que, des de fa més de deu anys, acompanya la cantant.


Txarango

En començar la seva trajectòria musical, molt lligada a la música de carrer, Marcel Lázara sempre tocava un petit instrument tradicional peruà, el charango. De la catalanització d'aquest instrument és d'on acabaria sorgint el nom del grup que, avui, és un dels més corejats del país.


Mazoni

Si sou amants del manga, potser recordareu la sèrie El Capità Harlock, una sèrie en què el protagonista lluita per defensar la humanitat de l'invasió d'una raça extraterrestre. Aquesta raça, formada per dones guerreres d'origen vegetal, rep el nom de Mazoni. D'aquests personatges és d'on Jaume Pla va decidir prendre també el seu nom en començar la seva carrera en solitari, fa ja una bona colla d'anys.


Umpah-pah

A finals dels anys 50, René Goscinny i Albert Uderzo, creadors d'Astèrix, van crear Oumpah pah, un còmic protagonitzat un guerrer indi nord-americà. Anys més tard, aquest personatge donaria nom a un dels grups gironins de més èxit, que decidirien catalanitzar-lo.


Sense Sal

De vegades, darrere el nom d'un grup també s'hi pot amagar una història tendre. És el cas de Sense Sal, que pren el nom de l'història d'amor que va unir els avis de Nasi Cabanas, cantant del grup. I és que expliquen que el seu avi no sabia com adreçar-se a la veïna que li tenia el cor robat, així que va decidir buidar un saler per poder trucar a la porta i demanar-li una mica de sal. Així doncs, li va quedar el nom de "El sense sal", que, anys més tard, decidiríem prendre com a propi els membres del grup.