Portem els concerts al menjador de casa teva!

Si el públic no va a concerts, que els concerts vagin al públic!

Si el públic no va a concerts, que els concerts vagin al públic! Amb aquesta idea neix el cicle 'Concerts a casa', una iniciativa que pretén acostar la música a la població i, alhora, denunciar les dificultats amb què massa sovint es troben els grups emergents -i no tan emergents- per arribar al públic. Trobar concerts no sempre és fàcil i portar-hi públic tampoc, per això des de La Tornada volem impulsar un cicle de concerts sorpresa en cases particulars amb l'objectiu que diferents grups del país puguin trobar una manera original i innovadora de difondre la seva proposta.

Més d'una vintena de grups participaran en una iniciativa que apostarà per uns concerts en format absolutament acústic i sense equip de so, pensats per a un públic que, en cap cas, ha de superar la vintena de persones. Unes trobades-concert que busquen generar un diàleg i un clima de complicitat entre músics i assistents, per tal que el públic descobreixi grups i artistes emergents (i no tan emergents) de la manera més propera possible i de forma absolutament gratuïta. I és que tothom qui ho desitgi podrà sol·licitar, sense cap tipus de cost, organitzar un concert a casa seva. Només cal fer-se subscriptor de La Tornada (que tampoc té cap cost) i seguir les indicacions que es poden trobar més avall. Un cop escollits els amfitrions, aquests podran convidar les 20 persones que desitgin.

Per assegurar que el públic descobreixi realment noves propostes, però, s'ha volgut buscar un factor sorpresa: ni públic ni amfitrions coneixeran el grup protagonista del concert. Només se'ls donarà una pista sobre l'estil de música que realitzen, però fins al mateix dia no sabran de quin grup es tracta. Serà, doncs, un concert a cegues pensat perquè les vint persones que hi assisteixin descobreixin el grup en aquell precís instant.

Durant els propers dies s'aniran afegint protagonistes en una cita que, de moment, ja té més d'una quinzena de grups confirmats. La rumba de La Banda del Panda, l'aposta festiva de grups com Trast, Showarma i els Falafels, Ovella Xao, JoKBPapagayo o Ojo de Buen Cubero, cantautors com Oriol BarriMireia VilaltaAnaïs Vila o Marc Ràmia, la combinació de clàssica i jazz de SoMMeliers, el pop de bandes com Lausana, Illa Carolina, Mig Quart de Segle, Painomi, l'Artista Convidat o Pokers, el folk de Roba Estesa, el rock de Patch The Band Olers o el pop-rock de Parellop, Jules, Camí de l'Est Sotrac, formen ja part d'un cartell ric que vol reivindicar la riquesa musical dels Països Catalans i mostrar-la al públic.  

Com acollir un concert?

Acollir un concert és absolutament gratuït! Només cal ser subscriptor de La Tornada (us hi podeu subscriure també de forma gratuïta aquí) i enviar un correu a l'adreça subscriptors@latornada.cat amb l'assumpte "Concerts a casa". Durant les properes setmanes, tots aquells que hagueu seguit aquestes instruccions rebreu per correu electrònic un qüestionari per tal de formalitzar la petició. Allà ens haureu de confirmar el lloc on voleu realitzar el concert i les vostres preferències musicals per tal d'adjudicar-vos un grup que s'adeqüi al màxim als vostres gustos.

El període de sol·licitud es tancarà el dia 14 de juny i, a partir d'aquell moment i mitjançant un sorteig, s'escolliran les cases que acolliran un concert entre els mesos de juny i setembre. Les dates exactes de cada concert es seleccionaran en funció de les disponibilitats de músics i amfitrions durant les primeres setmanes de juny i, els primers concerts, es començaran a celebrar pels volts de Sant Joan.


Els grups

Trast: Amb el seu segon disc d'estudi, El detonant (Discmedi, 2016), Trast han fet un gir cap a una sonoritat més contundent i unes lletres directes i reivindicatives. Encara amb el mestissatge per bandera, el grup camina cap a una aposta més rockera i on les guitarres prenen protagonisme.


Showarma i els Falafels: Martí Vilardebó, que va ser bateria dels mítics Dusminguet, s'ha posat ara al capdavant de Showarma i els Falafels. Després de set anys de preparació, el grup va publicar fa pocs mesos Elements (Kasba Music, 2016), un treball de base pop però on es poden trobar tastets d'estils que van des del reggae fins a la rumba, el funk o el rock.


SoMMeliers: Entre la música clàssica i el jazz, SoMMeliers han teixit una proposta personal que ha germinat amb Quinze d'abril (Temps record, 2015), el seu primer disc. Aquest grup, format per cinc noies, s'ha convertit en una de les revelacions dels últims mesos amb una proposta jove i original.


Pokers: Sota la producció de Manu Guix i Roger Rodés, el passat mes de febrer arribava El que no es pot explicar (Crea Music,  2016), el primer disc dels reusencs Pokers. Un pop lluminós amb arrels britàniques amb què volen fer el salt definitiu després de la bona rebuda de "Viure", el que va ser el seu primer senzill.


Jules: Si amb el seu disc de debut Jules van explorar una sonoritat completament acústica, amb el segon treball, Vers la lum (Petits Miracles, 2015), la banda ha apostat per unes cançons més rockeres, on les guitarres elèctriques prenen tot el protagonisme. Cançons que neixen de la ràbia, la impotència i la indignació i que mostren uns Jules més foscos i enèrgics.


Ojo de Buen Cubero: El grup de Sants és una de les noves promeses de l'escena mestissa catalana. Amb un directe fresc i festiu, el grup es va donar a conèixer amb Sóc (Autoeditat, 2015), el seu primer treball de llarga durada, al qual aquest 2016 s'hi ha sumat l'EP El ron de ayer.


Illa Carolina: Els vallesans estan a punt d'enllestir el seu tercer treball. Després de dos primers discos, el grup es va voler prendre un descans per cuinar a foc lent el nou àlbum, que aviat veurà la llum. Es tracta d'un disc més vital, on guanyaran pes els sintetitzadors i on, tot i mantenir l'estructura pop bàsica, s'escaparan de la homogeneïtat que havia caracteritzat altres treballs.


Anaïs Vila: Després d'una dècada com a cantant de grups de versions, Anaïs Vila ha decidit emprendre el seu camí en solitari. L'any passat va publicar Entre els dits (Temps Record, 2015), un disc de temes propis amb què es reivindica com una de les veus a seguir.


JoKB: Una essència pop, mesclada amb sonoritats reggae i ska i vestida amb unes lletres alegres i optimistes. JoKB són una alenada d'aire fresc que acaben de publicar el seu primer disc: Camaleònic (Autoeditat, 2015). Una banda jove formada per set músics i nascuda a Igualada que és tot un diamant en brut a punt per ser descobert.


La Banda del Panda: Amb l'optimisme per bandera, La Banda del Panda són una de les grans promeses de la rumba catalana, un estil que combinen amb aires flamencs, cúmbia, reggae o hip hop. Després del seu debut amb A la fresca (Kasba Music, 2013), l'any passat el grup va fer un pas endavant amb Viu (Kasba Music, 2015).


Ovella Xao: Festa i disbauxa són dos dels elements que més distingeixen els sabadellencs Ovella Xao. El grup tot just acaba de publicar el seu primer treball: #Pastureig (Autoeditat, 2016), un treball enèrgic on combinen l'alegria amb la ironia i la reivindicació, però ja apunten a una de les grans revelacions, sobretot entre el circuit de festes majors.


Mig Quart de Segle: Amb Elisabeth (Autoeditat, 2015) Mig Quart de Segle donaven el tret de sortida a la seva trajectòria musical. Formats en el món de la clàssica, els quatre músics que formen la banda aposten per un pop amb algunes tonalitats folk que més d'un ha volgut comparar amb els inicis de Manel.


Parellop: Després d'un primer EP de només cinc temes, Parellop ja tenen a punt el seu primer treball de llarga durada, que publicaran ben aviat. Provinents de la Vall de Llémena, es defineixen com un grup de "rock de bosc i pop de ciutat" i prenen el nom d'un personatge mitològic que habita les valls.   


Lausana: Igual que la ciutat suïssa de la qual prenen el nom, la música de Lausana convida a desconnectar del món per respirar aire fresc. Entre l'indi-rock més ballable i el pop-folk català neix aquesta jove proposta, que l'any passat es va presentar amb Curiosament ens hi sentíem atrets (Autoeditat, 2015).


Painomi: Després de presentar-se amb Estimat convidat (Right Here Right Now, 2013), Painomi han decidit fer una passa endavant amb un segon disc més treballat que incorpora noves sonoritats i amb què donen el tret de sortida a una nova etapa.


Sotrac: Nascuts entre Llagostera i Sant Feliu de Guíxols, Sotrac fa ja més de cinc anys que volten pels escenaris. Primer ho feien com a grup de versions, però des de fa uns anys han aconseguit crear el seu propi repertori, que fa pocs mesos van plasmar en el seu primer EP: Entre nosaltres (Autoeditat, 2016).


Marc Ràmia: El cantautor mataroní ha viscut sempre enganxat a la guitarra, però no va ser fins al 2014 que va enregistrar el seu primer treball de llarga durada: A la vora del malpàs (Autoeditat/Temps Record, 2014), un disc on combina amor i revolució a parts iguals.


Roba Estesa: Aquesta setmana ha arribat al mercat el primer disc de Roba Estesa, un disc que pivota sobre tres grans eixos: dona, lluita i tradició. Aquest grup format per sis noies està cridat a ser una de les revelacions de l'any amb el seu folk calentó per bandera.


Oriol Barri: La primavera passada Oriol Barri es presentava amb Nosaltres (Right Here Right Now, 2015), un primer disc on transitava per tota mena d'estils. Del rock fins la música d'autor passant pel pop, el folk o, fins i tot, la rumba. Les històries que s'amagaven darrere les cançons es convertien en l'element aglutinador d'un disc que el va portar a convertir-se en una de les descobertes musicals de l'any.


The Band Olers: Sota l'etiqueta de "rock fugitiu" s'hi amaga la proposta de The Band Olers. La banda sabadellenca mescla el rock amb el soul, el blues i el funk per donar vida a una sonoritat poc explotada en l'escena musical actual.


Patch: Després de Veuràs la fam (Temps Record, 2013), l'any passat Patch feien un pas més amb Veuràs el crim (Autoeditat, 2015), un disc rocker i contundent on clamaven en favor d'un canvi quotidià i de rebel·lar-se contra el que tenim a prop.


PapagayoWairuä (Temps Record, 2015) és el segon treball de Papagayo. El grup de Cambrils fa un pas endavant cap a la professionalització amb un disc que parteix del mestissatge i on compten amb col·laboracions de grups com Txarango, GertrudisZulu 9.30.


Mireia Vilalta: Més de deu anys de carrera avalen a la guitarrista gironina Mireia Vilalta, que ara s'estrena en solitari amb Apnea (Autoeditat, 2016), un disc eclèctic que va fer possible gràcies a un projecte de mircromecenatge amb què va aconseguir més de 3.000 euros i que presentarà aquest cap de setmana a La Mirona de Salt.


L'Artista Convidat: El d'aquests joves músics és un d'aquells noms que cal tenir molt ben anotat. Encara no han ni publicat el seu primer disc, però ja apunten alt. Guitarres acústiques, veus melòdiques i una sonoritat folk són les principals característiques d'una banda que val la pena seguir de ben a prop.


Camí de l'Est: Tot i la seva joventut, Camí de l'Est fa ja prop de tres anys que volten pels escenaris. Van començar amb 13 i 14 anys i l'any passat van treure la seva primera maqueta: Avança (Autoeditat, 2015), un EP de quatre cançons on partien del pop però incloïen pinzellades de rock, reggae i ska.


Ariana Abecasis
: Amb Philosofades (Autoeditat, 2016), Ariana Abecasis ha començat a treure el cap en el sector musical. Després de presentar-se amb l'EP El meu univers (Autoeditat, 2013), la cantant i piansta s'ha atrevit a fer un pas més amb el seu primer llarga durada.


Generació 3:
Es defineixen com un grup de "reggae-folk fusió en acústic" i, tot i que encara no han publicat el seu primer disc, el grup de Gèlida promet arribar amb força durant els propers mesos.


Normativa bàsica

Els concerts seran sempre en format acústic, per tant, s'hauran de fer en recintes tancats (menjadors, sales d'estar...) per tal de garantir una bona sonoritat. Així doncs, no es podran realitzar concerts en patis, terrasses o jardins on el soroll exterior en podria dificultar el transcurs.

Els amfitrions hauran de convidar al voltant de 15 persones. En cas que els espais ho permetin, aquesta xifra es pot elevar fins a 20, però mai pot superar aquest nombre de convidats. En cap cas, els amfitrions podran cobrar entrada per l'assistència al concert.

A cada concert hi assistiran, únicament, les persones convidades pels amfitrions, a més del personal imprescindible de La Tornada i els músics convidats.

Cal permetre a l'equip de La Tornada realitzar el reportatge fotogràfic del concert i la gravació de part de l'actuació per a la realització d'un vídeo resum del cicle.

En cap cas, els concerts es podran organitzar passades les 21 hores.