Dones i música
Cada vegada més noies comencen a fer-se un lloc al panorama musical català. Si fa uns anys, veure veus femenines damunt dels escenaris era realment complicat, ara el paper de la dona dins el sector musical del país s'ha començat a normalitzar, tot i que encara és complicat veure'n en els principals festivals i sales del país. Aprofitant el Dia Internacional de la Dona Treballadora, des de La Tornada hem volgut fer un recull de 20 veus femenines o grups majoritàriament femenins que aquest 2016 es poden escoltar als escenaris.
Anna Roig
Fa 10 anys, Anna Roig va unir-se amb L'Ombre de Ton Chien per versionar clàssics de la cançó francesa. Allò que va començar com un grup de versions, s'ha acabat convertint en una proposta consolidada amb tres discos a les espatlles i centenars de concerts arreu del país.
Gemma Humet
El 2015, Gemma Humet debutava en solitari amb Si canto enrere (Satelite K, 2015) i començava així la seva trajectòria com a cantautora després de molts anys com a intèrpret de diferents projectes. I és que a Gemma Humet l'hem vist al costat d'artistes de la talla de Toti Soler o Toni Xuclà que l'han portat a esdevenir una de les principals veus emergents del país.
Roba Estesa
Una de les últimes descobertes del panorama musical del país són Roba Estesa, una banda formada per sis joves músics del Camp de Tarragona. El seu 'folk calentó' ja les ha portat a guanyar el concurs Sons de la Mediterrània i aquesta primavera publicaran el seu primer treball.
Mireia Vives
La que va ser una de les veus del grup de rap valencià Rapsodes acaba de publicar, amb la companyia de Borja Penalba, un disc a partir dels poemes de Llull que formen part de l'última novel·la de Roc Casagran, L'amor fora de mapa.
Les Anxovetes
Les havaneres sempre han estat un món altament predominat per les veus masculines. Les Anxovetes han trencat amb aquesta dinàmica. Marta Pérez, Tona Gafarot i Montse Ferrermoner s'han proposat reivindicar aquest gènere amb una proposta que aporta una mirada fresca i rejovenida als grans clàssics.
Ivette Nadal
Amb la publicació de Tornar a mare (Right Here Right Now, 2016) Ivette Nadal torna als escenaris després d'un temps d'aturada. La cantautora torna disposada a lluitar contra l'anorèxia amb un disc on parla de la malaltia que pateix des de la ironia i l'optimisme.
Sommeliers
"Com en el món del vi, el sommelier, encarregat de mostrar i fer arribar el producte al client, nosaltres fem arribar la música clàssica d'una manera diferent, a un públic més ampli". Aquesta és la carta de presentació de Sommeliers, una banda formada per cinc noies que busquen maridar el jazz amb la clàssica i que han esdevingut una proposta d'allò més innovadora.
Judit Neddermann
La veu de Judit Neddermann s'ha consolidat a gran velocitat en poc temps. La cantant de The Gramophone Allstars ha participat en una gran varietat de projectes però, des de fa ja tres anys, també ha apostat per fer carrera en solitari. La setmana passada publicava Un segon (Satelite K, 2016), el seu segon treball.
Macedònia
Diverses generacions de catalans han crescut amb la música de Macedònia. Ja fa més de 15 anys que la primera generació de fruites va començar a crear himnes per als més petits. Han passat ja tres generacions de cantants i més de 10 discos, però l'energia de les Macedònia no s'atura i encara segueixen conquerint el públic més menut.
Maria Arnal
Membre del col·lectiu Compartir Dóna Gustet, Maria Arnal s'ha proposat reivindicar la cançó popular i ho fa acompanyada del guitarrista Marcel Bagés, amb qui es fan seus cants de batre i de treball, nanes, fandangos i jotes i músiques de tradició oral de la península Ibèrica extretes d’arxius i fonoteques.
Meritxell Gené
La cantant i acordionista Meritxell Gené s'ha convertit per mèrits propis en una de les grans veus femenines de les terres de ponent. L'any passat publicava el seu quart treball, Branques (Autoeditat, 2015), un disc on musicava diferents poetes dels Països Catalans com Joan Vinyoli, Manuel de Pedrolo, Rosselló-Pòrcel, Maria-Mercè Marçal o Vicent Andrés Estellés.
The Crab Apples
El primer treball de The Crab Apples, Right here (Discmedi, 2014), va ser tot un descobriment per als amants de la música. El quartet majoritàriament femení (amb l'única excepció del bateria), format per músics que no superaven la vintena, va ser una de les sorpreses de l'any gràcies al seu pop marca de la casa.
Bikimel
Vicky de Clasca, més coneguda com a Bikimel, va començar la seva trajectòria musical fa una bona colla d'anys, però va ser gràcies al seu pas pel concurs Sona 9 que va començar a fer-se un lloc en el panorama musical del país. La tardor passada va publicar Morir d'un llamp (Satélite K, 2015).
Lali Rondalla
La música infantil té en Lali Rondalla una de les propostes més interessants, un projecte multidisciplinari que té en la música el seu principal punt de partida. Amb aquest projecte, la cantautora Carla Olaortua té com a objectiu promoure els valors entre els més menuts a partir de la música i les cançons.
The Mamzelles
Amb només cinc anys de vida, The Mamzelles han revolucionat el sector musical del país amb una proposta inclassificable i teatral que té en l'humor i la ironia la seva millor arma. Les seves respectives carreres com a actrius de vegades han deixat el grup en punt mort, però fa pocs dies el grup anunciava per Facebook que ja estan preparant noves cançons.
Marina Rossell
Una de les grans veus catalanes de tots els temps encara segueix en plena forma. Després d'uns anys dedicats a reivindicar i homenatjar la figura de Georges Moustaki, Marina Rossell va presentar a finals de l'any passat Cançons de la resistència (Satélite K, 2015), un àlbum on versionava alguns dels grans himnes de lluita d'arreu del món.
Painomi
Aquesta primavera arribarà al mercat Podria ser pitjor, podria ploure, el segon treball del jove quartet Painomi, una proposta original que les quatre membres que la formen defineixen com "pop-folk amb tons clàssics i ritmes tribals".
Llorer
Laura Forner dóna vida al projecte de Llorer, una proposta que la va portar a ser finalista del concurs de maquetes Sona 9 l'any 2013. Un any i mig després arribava al mercat Selecció natural (Temps Record, 2015), el seu primer disc de llarga durada.
Lídia Pujol
La versatilitat és una de les principals característiques de la cantant i intèrpret Lídia Pujol. Després d'uns anys fent tàndem amb Sílvia Comas, l'any 2003 Pujol va iniciar la seva carrera en solitari, que l'ha portat per múltiples camins partint, entre altres, de la música tradicional jiddisch, cèltica, medieval, sefardita, flamenca…
Manuela Kant
Vicky Longa i Aina Godoy formen Manuela Kant, una banda amb què l'any 2014 van esdevenir finalistes del concurs Sona 9. Amb una sonoritat que mescla la música pop amb les arrels tradicionals, la banda ha publicat ja dos treballs de llarga durada: Capítol pilot (Autoeditat, 2014) i Exèrcit d'amants (Autoeditat, 2015).