Invisibles

Anna Sardà
Musicòloga i baixista de Roba Estesa

29 propostes musicals, 5 dones.

Així es presenten les xifres del primer avançament de cartell del Viña Rock 2017. He fet una repassada ràpida als grups, per la qual cosa potser he comptat malament i alguna altra dona ens sorprèn sobre l’escenari, però, vaja, així a primera vista els números són força desesperançadors. De moment són només cinc les dones que trepitjaran l’escenari del Viña Rock, i la veritat és que tinc força curiositat per saber quantes seran a baix muntant i coordinant equips de so, llums, etc.

El cas del Viña Rock, però, és només un dels molts exemples d’invisibilització; si no, feu un cop d’ull a l’àlbum de facebook creat per les companyes de Fusa Activa sota el títol “Sempre ens quedarà el 8 de Març...” com a mostra directa de l’absència de dones sobre els escenaris dels festivals. Quan ens queixem perquè ens falten referents, quan ens queixem perquè hi ha una invisibilització clara, quan ens queixem perquè la discriminació és evident, és per alguna cosa.

Em fan gràcia aquells que diuen que d’igualtat ja n’hi ha molta aquí, sobretot després de fer recomptes com aquest o després d’anar a les festes majors i veure les mateixes desigualtats. Agressions que es publiquen als diaris, assetjaments que fan processó per dins, barbàries encara no resoltes... Si per a vosaltres això és igualtat, hi ha alguna cosa al món que no va bé. Fa temps que cantem que n’estem fartes, que el patriarcat se’ns pixa a sobre, que se’ns cosifica, se’ns assetja, se’ns viola, però fa massa temps que creixen les orelles impassibles. Està clar que programant més dones als festivals no acabarem amb el patriarcat, però almenys tindrem l’oportunitat de pujar a l’escenari i performar-nos com a dones que tenen alguna cosa a dir. No oblidem que l’escenari és un espai de poder, és l’arena de l’amfiteatre que tothom veu i en el qual s’estableix un ritual comunicatiu: qui puja a l’escenari té un missatge per expressar i els qui són a baix estan disposats a escoltar, a interactuar i, fins i tot, a emmirallar-s’hi. I no ens equivoquem, no és que no hi hagi dones que no tenen coses a dir, si investiguem una mica veurem que està ple de grups femenins o cantautores amb les idees molt clares i uns missatges ben ferms, però ningú els brinda la possibilitat d’apoderar-se en espais visibles per enfortir el seu potencial. Tampoc es tracta de suplicar o de donar les gràcies, sinó d’adonar-nos que potser no s’estan fent les coses tan bé com alguns creuen i que cal repensar la nostra praxis.

Si el cas del Viña Rock i molts altres festivals no ens sembla alarmant és que estem cedint davant d’una clara masculinització de l’escena de la música popular, i això no ens ho podem permetre. Tanquem la bretxa i apoderem-nos: prenem l’escenari.

Les modes i el rock català

Per Pau Planas

L'altre dia, voltant per l'FNAC, se'm va acudir demanar a una de les dependentes si per casualitat tenien fundes per posar discos. Em va mirar amb cara de sorpresa i em va respondre que sí, que al fons hi tenien fundes de vinils. Li vaig explicar que jo, el que necessitava, era una funda per posar CD (aquelles que fa uns anys portàvem tots al cotxe amb els nostres discos de referència). Em va mirar encara més sorpresa i em va dir que no, que per a CD no en tenien. Segurament perquè els vinils són vintage mentre que els CD simplement estan passats de moda. Potser d'aquí 10 anys en tornaran a tenir, qui sap.

Poques hores després em vaig acostar a l'Auditori a sentir el concert d'homenatge al rock català i no vaig poder evitar tenir una sensació similar. Aquell estil que sempre s'havia considerat passat de moda i oblidat, de sobte, tornava a estar a l'aparador. Els crítics més reputats del país no van faltar a la cita i artistes que possiblement fa uns anys haurien considerat absolutament antiquat fer una versió de Sopa de Cabra o d'Els Pets eren damunt de l'escenari defensant-los. Deu ser que ja han passat els anys exactes perquè el rock català hagi deixat d'estar passat de moda i es pugui tornar a defensar sense semblar carrincló.

Esperanzah

El festival d'El Prat de Llobregat ha congregat aquest cap de setmana 15.000 persones.

Obeses

Els osonencs converteixen el TNC en un polvorí en l'últim concert de la gira llegendària.

Viña Rock

29 propostes i només 5 dones en el primer avançament de la programació.

Gemma Humet

La terrassenca tanca gira amb un concert emotiu i inoblidable.