Lemmy i els canelons de l'avia

Nando Caballero
Músic, periodista musical, DJ i editor fonogràfic

Ja ha acabat. Per fi ha acabat aquest suplici també anomenat Nadal. Com cada any hem vist el tiet pesat, els nebots insuportables, la cosina «buenorra» i l'avi anunciant que aquest és el seu darrer Nadal, com des de fa deu anys. Per als vegetarians com jo, aquestes són dates complicades, és difícil fer entendre a la família i la mare que no tenim cap enveja ni cap problema de veure a ningú menjant carn i peix. Com a mínim, a mi, m'és ben igual. És molt difícil fer entendre a la família i la mare que no tinc cap ganes de posar-me fins al cul, a punt de vomitar, que amb poca cosa ja estic bé i seré igual de desgraciat que abans de seure a taula.

Estic escrivint això després del dinar de reis. Després del «putu» tortell de reis i dels cigalons de licors varis amb torró. Just quan el marcador s'ha posat a zero i tothom comença a pensar en les coses que intentarà fer aquest any i que mai farà. El pitjor de tot és que ja ho saben. Cada any ho saben. Al cunyat, li han regalat un petit «dron» i està intentant fer-lo volar pel menjador. Ja l'ha estavellat diverses vegades i no crec que li duri molt de temps, encara que avui en dia ja res dura molt de temps. L'avia pateix per la decoració obsoleta i els records d'altres temps que no van ser ni millors ni pitjors, només anteriors. Els nens riuen, aixequen el cap i durant un instant no estan mirant i teclejant el mòbil. És un miratge, tot seguit continuen amb el cap cot. Cada vegada més els nens fan d'adults i els adults de nens. Això és horrible. Crec. A mi no m'han regalat la caixa «Historia de una banda» amb els discos de Los Ràpidos, Los Burros i El Último de la Fila, què hi farem, no em queixo, sé que he sigut molt dolent aquest any, passaré per caixa dintre d'uns dies, quan vagi al centre a tornar els jerseis de la talla L que no m'entren ni de conya.

Veig l'estampa familiar i penso en Lemmy Kilmister, penso que els àpats familiars amb aquest paio devien de ser l'hòstia, segur que no hi havia temps per a l'avorriment, segur que sempre l'ha «liat parda» en aquestes situacions. Lemmy té la pinta de ser un gran fill de puta, però com diuen els Liannallull: «És el nostre fill de puta», el del rock and rol,l em refereixo. El que no tinc tan clar és si aquest home anava a molts àpats familiars... Sigui com sigui, segur que «Sant Qui S'encarregui D'aquestes Coses» al cel o a l'infern ha anat de cul aquests dies per trobar una màquina escurabutxaques per al senyor Kilmister, i més li val a aquest «Sant Qui S'encarregui D'aquestes Coses» que li trobi també unes quantes caixes de Jack Daniels, si no, plouran «tortes» a «cascoporro», segur.

Bé, l'únic neguit, l'única pega és que hi ha una cosa que és ben certa, dintre d'un any tornarà el maleït Nadal una altra vegada, però jo ja no podré tornar a veure Motörhead mai més. #mecagoenlaputa

Una finestra menys per la música emergent

Per Pau Planas

Diversos mitjans han anunciat durant els últims dies que aquest 2016 no hi haurà Fira de Música al Carrer de Vila-Seca. La notícia encara no és oficial -el festival no ho ha anunciat ni als perfils oficials de les xarxes ni al web-, però sembla que els seus responsables així ho han reconegut. Una finestra menys per la música emergent. Segurament algú ho pot aprofitar per dir allò de "tenim massa festivals, és impossible que tots puguin subsistir". I potser és cert, no hi entraré. Vivim en un país on cada poble té un festival de música. O més d'un.

Ara bé, els festivals que aposten de debò per la música emergent es poden comptar amb els dits d'una mà. I per això la pèrdua d'una cita com la Fira de Vila-seca és preocupant. Mentre la gran majoria de festivals lluiten per veure qui porta el cap de cartell més mediàtic, la Fira de Vila-seca s'oblidava de caps de cartell i de propostes de masses per donar veu a aquells grups que els grans festivals sovint ignoren -o els hi donen un paper testimonial per sortir del pas-. Potser el problema és que això no és rendible. Surt més a compte fer una programació a partir de grans noms i així assegurar-se portar milers de persones a cada concert.

Però vaja, millor acabar amb una nota d'optimisme. El FiM potser ja no se celebrarà, però encara queden alguns reductes. Alguns valents -sovint en forma de petites empreses, activistes musicals o associacions culturals- que segueixen lluitant perquè la música emergent tingui petites finestres per començar a treure el cap. Desitgem-los sort.

Txarango

Els del Ripollès han estat escollits pels lectors de La Tornada com el millor grup del 2015 mentre que 'Som mar' és el millor concert.

Aspencat

Els lectors de La Tornada han escollit 'Tot és ara' com a millor disc del 2015 i "Música naix de la ràbia" com a millor cançó.

FiM Vila-seca

Després de 16 edicions, diversos mitjans han anunciat que enguany no hi haurà Fira de Música al Carrer de Vila-seca. Una pèrdua important.

Pearson

El grup impulsa 'Els músics no mengen', una gira solidària en benefici del Banc dels Aliments on s'acompanyaran de músics de primer nivell.