Melendi

Metamorfosi exitosa i nostàlgica
Mercè Mondelo

Melendi és un dels artistes que més ha canviat durant els seus anys de vida professional. Molts el van conèixer amb temes tan popularitzats com "Caminando por la vida". Aleshores era El Milindri. I ara, ni la seva música ni la seva imatge tenen res a veure amb el que era llavors. Amb una nova estètica i cançons que s'apropen més al pop que a la rumba va demostrar divendres passat a Barcelona que en ell, encara queda una mica de milindri.

El motiu de la cita, la presentació de la seva darrera publiació Quítate las gafas (Sony Music, 2016) quedava implicitada en l'atrezzo del Palau Sant Jordi; unes ulleres gegants il·luminades de color verd encapçalaven l'escena. El públic va deixar clar que les cançons d'aquest disc, que va sortir a la llum fa mig any, ja formen part de la banda sonora de les seves vides. La lletra d'"Un amor tan grande" i "Desde que estamos juntos" eren seguides per la multitud.

En el que va ser el pitjor moment de la seva vida mediàtica, Melendi va decidir que la millor manera de trencar amb el passat era, entre d'altres, deixar de cantar moltes de les cançons que parlaven de droga en els seus concerts. I el de divendres no va ser una excepció. Però el que si que no van deixar de sonar van ser perles antigues com "Con sólo una sonrisa", "Hablando en plata", "Calle Pantomima" i "Caminando por la vida". En la segona, l'espectacle de llums conjugat amb pantalles que magnificaven la posada en escena, rememoraven el passat professional del cantant amb un seguit d'imatges del Melendi d'abans, amb rastes, durant les actuacions dels concerts d'aleshores. A més d'un dels qui van viure aquesta època, la nostàlgia els va envair per un moment. Un salt en el temps.

En una nit marcada per les llums dels mòbils dels assistents, Melendi va convidar al públic a mirar-se als ulls. "Mireu-vos als ulls amb qui heu vingut al concert i adoneu-vos que aquestes persones són els vostres àngels". Una bona presentació per a donar pas a "Existen los ángeles", també del nou disc.

Els dos convidats de la nit van estar marcats pel seu pas al programa La Voz.; Paul Alone, que va cantar "Caminando por la vida" acompanyat del qui va ser jurat seu en cert moment i el català David Peris, que va interpretar sol un dels seus temes.

Tot i el canvi radical de l'artista, el públic de divendres va demostrar com la metamorfosi del seu estil segueix funcionant i sent cantat per tantes veus. Això sí, sense no deixar d'enyorar en algun moment aquell milindri d'abans que les pantalles van fer reencarnar per uns instants.