Somboits

“Volem festes d’estiu!”
Guillem Planagumà

“Boit” és una paraula que es fa servir en algunes comarques gironines i que és sinònim de boig o de sonat. I precisament d’aquest mot agafen el nom els Somboits, gràcies a la iaia d’en Roger, veu i guitarra, que sempre li deia al seu nét “ets un boit!”.

Els Somboits comencen les seves passes a principis de l’any passat, com a resultat de la fusió d’una bona colla de grups de l’Empordà, sobretot de Figueres i rodalies, entre els quals alguns noms com TheCuit’s, Embolingats, Vianda o Desenkant i també altres de caràcter més orquestral com la Jove Orquestra de Figueres i la Banda Municipal de Figueres.

Així doncs, aquest remix neix de la voluntat de fer un projecte que tingui alguna cosa en comú de tots ells però que no s’assembli a cap. Aquesta mescla gairebé heterogènia es fa palesa amb la sonoritat del grup, que barreja mil estils, la majoria d’arrel llatina: bossa, rumba, latin, reggae o ska però també rock, swing o jazz fins i tot. Estils que aporten els diferents músics, que vénen de llocs tan diversos com el rock, el folk, la cobla, la cambra o l’ska i que deriven en una sonoritat que ben podria ser la de Txarango, la d'Els Catarres, la de les Oques Grasses o la del grup australià The Cat Empire, principal referent de la banda.

El que al principi neix com un projecte una mica fictici i utòpic, en poc temps s’acaba convertint en el projecte principal dels vuit membres del grup. Aquesta dedicació i implicació, sumades a la facilitat dels músics de treballar amb altres músics amb els quals ja havien coincidit en els grups esmentats abans, fa que al cap de pocs assajos la cosa ja comenci a rutllar i de seguida surtin els primers temes propis, que barrejats amb versions festives, els porten a tocar a una bona colla de festes majors durant l’estiu de 2015.

Una primera maqueta per obrir camí

Més tard, a finals d’any, decideixen entrar a l’estudi per gravar quatre temes, que formaran la seva primera maqueta, un treball que treuen el 27 de desembre, essencialment amb la idea de poder ensenyar què fan, una maqueta que per cert us podeu descarregar al seu web. En Martí, teclat i acordió explica: “Vam acabar l’estiu i vam veure que necessitàvem ensenyar el que fèiem per poder vendre’ns encara més de cara al 2016. Primer només pensàvem gravar els temes per enviar-los a ajuntaments, comissions de festes i demés, amb la intenció de fer concerts. Però en veure que sonava bé, vam decidir fer més soroll a nivell de públic i posar-la en descàrrega gratuïta. A més, ara que ja l’hem tret, la gent ens ha dit que li agrada i està donant bons resultats.”

Per sorpresa seva, la maqueta ja té gairebé 2.000 reproduccions a YouTube i la gent del seu entorn se la sap de pe a pa. Davant d’aquest èxit han hagut de replantejar-se objectius. En Josep, trompeta, diu: “A mig termini, el que volem amb la maqueta és donar-nos a conèixer, sobretot per l’Empordà, on una sèrie de grups, molt pocs, han monopolitzat les festes majors i sempre els criden a ells per tocar-hi. Voldríem ser un d’aquests i així anar donant pas a nous grups i anar variant cartells. A llarg termini, volem fer caixa aquest estiu per, en un futur, poder gravar un CD sencer.”

 “Olor a primavera”, és el tema més salsero juntament amb “Surt el sol”, i junts són dels que més canya porten. “Desafiant” és el que més recorda a The Cat Empire i possiblement el predilecte de la banda: “La cançó que volíem fer-ne el single i que volíem promocionar més és “Desafiant”, la segona de les quatre de la maqueta però sembla que la que està agradant més és “Vora el mar”, ja que potser és la que ha quedat més comercial.”

Gràcies a la maqueta, Somboits ja han fet un parell de concerts aquest mes i en faran un parell més aviat, tot i això, ara es prendran un període més light de concerts per tal de treballar millor els temes, fer-ne de nous i poder assajar un bon directe de cara a principis d’estiu, que és l’hàbitat natural d’aquests músics i on podran treure més suc de la seva música, de festa major en festa major!

Fitxa tècnica

Components (nom i instrument):

  • Gabriel Weir (veu i pandereta)
  • Roger Carreras (veu i guitarra)
  • Martí Sánchez (veu, acordió i teclat)
  • Ot Subiranas (baix)
  • Arnau Grau (bateria)
  • Gabriel Almeida (fiscorn i trombó)
  • Josep Coma (veus i trompeta)
  • Pau Torras (saxo)


Any de creació:

2015.

Lloc d'origen:

Figueres.

Autodefinició d'estil:

Barreja d'estils.

On poder escoltar la vostra música?

YouTube

Soundcloud

Web


Xarxes socials:

Facebook

Twitter

Instagram