La Puça Diatònica

Que s'escampi la picor!
Pau Planas

La Puça Diatònica volen escampar la picor arreu de Catalunya. Aquest podria ser el titular -fàcil, potser sí- de la nova entrega de cançons que preparen els de La Bisbal. La banda s'ha passat gairebé 15 dies tancada als Estudis Ground de Cornellà de Terri per enllestir un nou disc que esperen publicar a finals d'abril o principis de maig i que de durà per nom L'any de la picor. "Al 1450 -o alguna cosa així- hi va haver una plaga de puces terrible i, des de llavors, els avis van començar a parlar de l'any de la picor. I fixa't, han passat 500 anys i encara parlem de l'any de la picor per referir-nos a una cosa és antiga", explica Ramon Riera. "A nosaltres, però, ens agradaria que fos l'any de la picor de tanta puça que sortís per tot arreu" ho completa.

La banda apostarà per un disc "molt més profund" i on mostrarà una major varietat i complexitat en les cançons. "Ho hem fet més artesà i més elaborat" destaca Riera. "La gent notarà diferència amb la resta de discos. No hi ha cap cançó que se'n vagi molt del que fèiem però sí que en certs moments diran: 'ostres, aquests se n'han anat a fer rumba ara?'. Doncs sí, hi ha un moment en què ens fotem una rumba! O anem cap al reggae o cap a un cert mestissatge... Pot ser que despistem una mica a la gent que ens segueix, però jo crec que entrarà bé" continua Jordi Gasull. I és que la banda ha decidit obrir la perspectiva, tot mantenint l'aposta folk d'arrels celtes i sense renunciar del tot a l'etiqueta de 'folk de taverna' que tantes vegades se'ls ha col·locat. "Pots créixer fusionant o pots créixer eixamplant i nosaltres hem eixamplat" sentencia Ramon Riera. Això sí, tenen clara una màxima: "Hi ha una cosa que no ens poden treure, que és que ho fem amb els mateixos instruments amb què havíem fet la resta i, per tant, l'essència Puça hi és".

Les lletres, per la seva banda, mostraran una faceta més íntima i personal dels dos compositors principals: Jordi Gasull i Albert Such. Gasull, però, ja avança que "el disc, en general, està encarat des del positivisme i és bastant optimista". I és que, una de les temàtiques que més s'hi abordarà serà "l'aprofitar aquests moments de tenir els amics al costat, de tenir gent que t'escolta i de saber viure la vida". En total, tretze temes -dos dels quals instrumentals- i dos bonus track on recolliran cançons que ja havien anat tocant però que no havien enregistrat en disc. A més, sumaran una bona colla de col·laboradors com Carles Belda, Adrià Dilmé (Germà Negre) o Colum Pettit que acabaran de donar color a l'àlbum.


Homenatge a Oriol Canals

Una de les grans sorpreses, però, arribarà justament en un dels bonus track i en forma de gran col·laboració. Una quinzena d'animadors infantils - Jaume Barri, Jordi Tonietti, Roger Canals, Jaume Ibars, Ramon Roma, Pep Puigdemont...- s'uniran per posar veu al clàssic basc Lau Teilatu, en un homenatge al desaparegut Oriol Canals. "Aquesta cançó ell l'havia agafat, l'havia traduït al català i la cantava als seus concerts, però mai havia quedat enregistrada enlloc. Era una cançó que ens feia especial il·lusió cantar i crec que li hem trobat un contingut" explica Jordi Gasull. "El moment de la gravació amb tots els col·laboradors va ser un moment màgic" conclou.

"Pots créixer fusionant o pots créixer eixamplant i nosaltres hem eixamplat"