El renàixer d'abril

d'Herba Negra

El rap en català sembla haver trobat al País Valencià una terra fèrtil en la qual constantment germinen noves propostes. És una escena rica i que gaudeix d'una salut de ferro que va a més cada dia. Herba Negra en són el darrer nom propi. L'última gran eclosió. Tot just acaben de publicar el seu primer disc, però que ningú es confongui, no són, ni molt menys, uns debutants. Al darrera de la formació hi ha Ivan Almero, 'Kpoll' i David de Matías, 'Dr. Nitrofoska', dos ex-membres dels ja dissolts Rapsodes. La garantia, doncs, és màxima. A més, per aquesta nova aventura han sumat les veus de Berta Íñiguez i Sandra Aragó.

El renàixer d'abril (Mesdemil, 2016) és la seva primera referència, un disc amb què han sabut plasmar a la perfecció les seves intencions. "Tenim passió, fem cançons amb ràbia i amor" canten a "Fume i vacil·le". Aquesta és l'essència: la d'unes "cançons d'amor descolorides" amb què saben reflectir amb una naturalitat insultant les realitats polítiques que els envolten. Cançons d'amor al seu País Valencià, però un amor crític, rebel i combatiu. Un amor que surt de les entranyes amb una lírica poètica però no per això menys contundent, que colpeja directament el cor i que no deixa espai a les ambigüitats. Canten a la València resistent,  la classe obrera, a les lluites socials, però també canten a l'amor des d'un prisma més íntim i personal, que esdevé el protagonista de temes com "Oh, quel cul t'has".

Partint d'un rap melòdic, Herba Negra es deixen seduir per estils com el reggae  o el blues i s'atreveixen, fins i tot, a incorporar petits detalls jazzístics. Les dues veus femenines, acaben  d'aportar colors a una paleta absolutament variada que converteix Herba Negra en una de les sorpreses musicals de la temporada.