De poetes, cançonetes

de Toni Xuclà
Pau Planas

La música per a nens està de moda. Espectacles pensats per als més petits, festivals a mida, concerts per a tota  la família... La música infantil ha passat de ser cosa d'uns quants animadors infantils a convertir-se en un mercat àmpliament explotat. Toni Xuclà és un dels últims músics que ha impulsat una proposta per a nens i nenes i ho fa proposant un altra pas endavant. Xuclà ja no només vol acostar la música als petits, també els vol acostar la poesia.

Xuclà s'ha llançat a la recerca d'aquells poemes que més poden atraure als menuts. Poemes que defugen d'una retòrica o uns continguts excessivament complexos i semblen haver estat escrits, precisament, per convertir-se en cançons infantils. Ens trobem a Joana Raspall convidant-nos a fer bombolles de sabó, a Miquel Martí i Pol ensenyant-nos a cuinar un arròs blanc o a Pere Quart parlant-nos de mosques i mosquits. Temàtiques fàcils de comprendre, passades pel sedàs d'unes composicions fetes per a nens, però que defugen la simplicitat excessiva en què de vegades cauen segons quines propostes infantils.

Les col·laboracions, acaben de donar color al disc. Només començar ja arriba una primera perla: Pemi Fortuny (qui va ser cantant de Lax'n'Busto fins l'any 2006) posa veu a "Dia de platja", un poema de Lola Casas. De seguida, però, hi podem identificar més veus conegudes: Èric Vergés (Els Catarres) posa veu al poema de Miquel Martí i Pol "Pa amb oli i sucre"; Juanjo Muñoz (Gosos) a "Cançó de tardor", obra de Noé Rivas; Gemma Humet canta la peça de Francesc Pujols "El camí"; Txarango participen a "Al meu poble la gent canta", escrita per Maria Dolors Pellicer... Cada cançó compta amb una veu d'autèntic luxe, escollida amb precisió per adaptar-se a la peça en qüestió.

El resultat de tot plegat, setze "cançonetes" fetes per a nens però de bon escoltar pels pares i que haurien d'arribar a totes les escoles. I és que aquest disc podria ser un element didàctic immillorable perquè les escoles comencessin a fer arribar la poesia catalana als alumnes des de ben petits.