Portem els concerts al menjador de casa vostra

Si el públic no va a concerts, que els concerts vagin al públic!

Sabem que ho estàveu esperant i ja us ho podem confirmar: aquest estiu tornen els concerts a casa! Fins a trenta grups participaran en la segona edició d'un cicle que té per objectiu difondre la immensa varietat musical del país amb concerts sorpresa en menjadors particulars.

Sí, ho heu sentit bé. El menjador de casa vostra pot convertir-se, per un dia, en una sala de concerts on descobrir gratuïtament i en format completament acústic noves propostes musicals. Només per a vosaltres i les vint persones que decidiu convidar! Això sí, fins el mateix dia del concert no sabreu quin serà el grup que acollireu.

Després de l'èxit de la primera edició, a partir del mes de juny tornarà una iniciativa que busca acostar la música al públic de la forma més propera i familiar possible. Unes trobades concert en què la barrera que tantes vegades separa músics i públic desapareix per complet per crear un clima de complicitat i un vincle difícil de generar en els concerts de major format. Un joc en què el públic desconeix què li espera, però on tampoc els músics saben del cert què hi trobaran.

Al llarg d'aquest mes de maig anirem desvetllant el cartell d'aquesta segona edició, del qual de moment ja podem anticipar una dotzena de noms. Grups emergents i d'altres de més consolidats comparteixen protagonisme en una llista de participants que té com a premissa bàsica la varietat estilística.


Crossing

Des de l'Empordà arriba la proposta fresca i enèrgica de Crossing. Lletres vitalistes i ganes de menjar-se el món són dos dels pilars bàsics d'una banda que va néixer fa ja tres anys amb l'èxit "Parem el temps" -que s'acosta ja al mig milió de visites a Youtube- i que, des de llavors, no ha parat de créixer. Desfes-te de festa (Música Global, 2016) és el seu segon treball discogràfic.

 


La Folie

Entre la poesia i la cançó neix La Folie. Unes lletres emotives i delicades, mesclades amb una sonoritat pop i l'extraordinària veu de Paula Giberga formen un maridatge excel·lent que els ha convertit en una de les bandes revelació de la temporada. L'any passat s'estrenaven amb Traficants de somnis (Música Global, 2016) i ara ja tenen pràcticament enllestit un segon treball.


King Kong Boy

Els valencians King Kong Boy s'han reinventat amb el seu darrer treball: KKB (Mesdemil, 2017). Sacrifiquen els vents i redueixen la formació per passar del mestissatge al rock amb un disc més directe i contundent que els converteix en una de les grans perles de l'escena valenciana.


4Hiverns

A principis de 2014 naixia 4Hiverns, la proposta més íntima i personal de Carles Querol, que s'estrenava amb un disc de títol homònim. Pràcticament tres anys després, el cantant ha tornat aquest 2017 amb un disc on incorpora més detalls electrònics i reivindica l'aposta de banda però manté l'intimisme marca de la casa i segueix movent-se entre la tendresa i la delicadesa.


La Mulata

Han arribat per salvar el món del reggaeton -o això diuen ells mateixos- i per escampar el seu mestissatge llatinocatalà arreu. La Mulata van camí de ser una de les grans revelacions de la temporada amb una proposta original i festiva que combina sonoritats properes al merengue i la salsa amb elements propis de la cultura catalana.


Wantun

Després de prop de tres anys de silenci musical, Wantun han tornat amb No hi ha herois (Luup Records, 2016), un disc produït per Jaume Pla (Mazoni) i on redueixen el pes dels sintetitzadors per donar més importància a les guitarres. Un treball indie-pop en què busquen trencar amb la imatge dels herois.


Sara Terraza

Després del seu pas com a solista pel Cor Geriona, Sara Terraza ha decidit emprendre la seva carrera en solitari. Amb només 21 anys, la cantant ja treballa sota la producció de Toni Xuclà per donar forma al seu primer disc, que explorarà la seva aposta a mig camí entre el pop i el soul.


Chet

Fa només un any de la seva formació, però la progressió de Chet és meteòrica. Al mes de novembre aconseguien la segona posició al concurs Sona9 i, pocs mesos després, ja publicaven el seu primer EP: Plans (U98, 2017). Sovint catalogats com a grup de "pop sofisticat", Chet combinen l'aposta pop amb instruments com el violí i el contrabaix i ja treballen amb un primer disc que avisen que, sense perdre la seva essència acústica, incorporarà sonoritats que van des del swing fins al pop-indie.


Maria Lamata

Partint d'influències pròximes al jazz, el funk i el pop, Maria Lamata s'estrena amb Ets un desastre (Microscopi, 2017), un disc on aconsegueix fer confluir tots aquests estils cap a un so propi i unes lletres poètiques i personals.


Edurne Vega

Frontera (Autoeditat, 2017) és el treball de debut d'Edurne Vega. Cinc cançons indie-rock que la situen com una veu emergent de primer ordre i amb un futur prometedor per davant. Un primer EP que "és una història d’amor, superació i alliberament, de com vèncer les pors i atrevir-se a anar més enllà dels nostres límits", tal com ella mateixa explica.


Anaïs Vila

Fa dos anys, Anaïs Vila s'estrenava amb Entre els dits (Temps Record, 2015), un treball íntim i personal amb què es presentava en solitari després de prop deu anys com a cantant en diferents grups de versions. Ara, Vila es prepara ja per editar un segon àlbum que arribarà després de l'estiu i per al qual ha iniciat una campanya de micromecenatge a Verkami.


Mig Quart de Segle

Amb Elisabeth (Autoeditat, 2015) Mig Quart de Segle donaven el tret de sortida a la seva trajectòria musical. Formats en el món de la clàssica, els quatre músics que formen la banda aposten per un pop amb tonalitats folk i de ben segur que seran un nom a tenir en compte durant els pròxims anys.


Com funciona el cicle?

Tots els subscriptors de La Tornada que ho desitgin poden, des d'avui mateix, inscriure's a la iniciativa i sol·licitar un concert a casa seva de forma completament gratuïta. El procediment és molt senzill: només cal enviar un correu a subscriptors@latornada.cat amb l'assumpte "Concerts a casa 2017" abans del dia 31 de maig. Si no sou subscriptors, us en podeu fer -també de forma gratuïta- en aquest enllaç.

Tots els sol·licitants rebran, abans del dia 2 de juny, un formulari en què hauran de detallar les seves preferències musicals i, així, acollir un grup que s'adeqüi als seus gustos. Serà a partir de llavors quan es procedirà al sorteig per tal d'escollir quines cases són escollides per acollir un concert de l'edició d'enguany i es contactarà personalment amb tots els guanyadors per tal de cercar una data en què poder celebrar el concert.

Tots els concerts tindran lloc entre el dia 15 de juny i el 31 d'agost.


Normativa bàsica

Els concerts seran en format acústic, per tant, s'hauran de fer en recintes tancats (menjadors, sales d'estar...) per tal de garantir una bona sonoritat. Així doncs, no es podran realitzar concerts en patis, terrasses o jardins on el soroll exterior en podria dificultar el transcurs.

Els amfitrions hauran de convidar al voltant de 20 persones. En cas que els espais ho permetin, aquesta xifra es pot elevar fins a 25, però mai pot superar aquest nombre de convidats.

En cap cas els amfitrions podran cobrar entrada per l'assistència al concert.

Tots els concerts se celebraran en espais tancats al públic i només ho poden sol·licitar persones a títol individual. No es permetrà de participar-hi a cap entitat, empresa o establiment obert al públic.

A cada concert hi assistiran, únicament, les persones convidades pels amfitrions, a més del personal imprescindible de La Tornada i els músics.

Cal permetre a l'equip de La Tornada realitzar el reportatge fotogràfic del concert i, si escau, acceptar també la presència d'altres mitjans de comunicació -sempre amb avís previ-.

En cap cas, els concerts es podran organitzar passades les 21 hores.