Últimes oportunitats

Els comiats que arribaran després de l'estiu

Aquests últims mesos ens han deixat un bon nombre de comiats. L'adéu de La Gossa Sorda, els finals de gira d'Anna Roig i l'Elèctrica Dharma o l'aturada temporal d'Els Pets en són alguns exemples. Passat l'estiu, però, n'arribaran molts més. Alguns seran comiats llargs, d'altres més efímers, algun potser acabarà sent definitiu... El fet, però, és que durant aquest estiu tenim les últimes oportunitats per gaudir d'alguns grups que, a partir de la tardor, estarem un temps sense veure.

Un dels casos més sonats és el de Lax'n'Busto. Després de 30 anys ininterromputs de carrera, la banda del Vendrell oferirà un últim concert el dia 4 de novembre a la sala Razzmatazz. Després d'aquella data, el futur de l'històric grup es desdibuixa. "No és l'objectiu, però podria ser que no tornéssim més" asseguraven en una entrevista a La Tornada fa unes setmanes. Tenen clar que necessiten prendre's un temps de descans per evitar "seguir tirant de veta" i no volen tornar fins a tenir noves cançons. Així doncs, tardarem un temps a sentir de nou els himnes de la banda, tot i que que fins al 4 de novembre encara hi haurà l'opció de sentir-los en indrets com El Vendrell, Vic o Constantí.

Qui també han decidit parar sense posar-se data de retorn són Els Catarres. Durant el mes de novembre, el grup oferirà un final de gira que els durà per set de les principals sales barcelonines (Sidecar, Luz de Gas, Apolo, Barts, Heliogàbal, Bikini i Razzmatazz) en només deu dies. Serà la traca final d'una gira Supernova que aquest estiu els durà a les principals cites del país. I és que al llarg dels propers mesos encara se'ls podrà veure a una vintena de poblacions i en festivals com Cap Roig o el Bioritme. Un cop acabada la gira, però, el grup ja han anunciat que es prendran, com a mínim, un any de descans abans de posar-se a treballar en les noves composicions.

No tan llargues haurien de ser les aturades de Cesk Freixas, Obeses i Zoo. El cantant de Sant Pere de Riudebitlles farà, per primera vegada en la seva trajectòria, un final de gira oficial. L'espai escollit ha estat el SAT de Sant Andreu, en el marc del Cicle EnciSA'T i la data marcada és la de l'11 de novembre. Serà, a més, un concert especial, amb col·laboracions i sorpreses que serviran per dir adéu al cantautor fins a la sortida del seu sisè disc d'estudi. Obeses, per la seva banda, han decidit acomiadar-se en un espai tan emblemàtic com el Teatre Nacional de Catalunya. Si fa un any i mig decidien començar la gira a l'Auditori de Barcelona, per al comiat han decidit desplaçar-se només uns metres cap al nord. Serà el dia 8 d'octubre amb un espectacle que han decidit anomenar Museu Obeses i que també servirà per acomiadar-se fins la sortida del seu proper treball. Per últim, Zoo estan immersos ja en l'últim tram de la gira de presentació del seu primer treball, ja que després de l'estiu es tancaran per preparar el segon disc. De fet, les últimes oportunitats per veure'ls al principat seran aquest mateix juliol a Belianes, Salt i Viladamat.

Per contra, durant la tardor també s'esperen novetats importants. El nou disc de Gossos és una de les més esperades. Els manresans presentaran al Mercat de Música Viva de Vic les noves composicions, que prendran el relleu a Batecs (Música Global, 2013), el seu darrer treball. Per la seva banda, Carles Belda i Sanjoex es troben en plena elaboració d'un nou espectacle conjunt, que també arribarà a la tardor. Els dos músics estan preparant un disc a partir del cançoner Càntut: cançons i músiques dels avis, que recull cançons de transmissió oral de les comarques gironines. El nou espectacle, del qual també se n'elaborarà un CD, es presentarà en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa. Copa Lotus -que ja tenen nou treball enregistrat-, Jo Jet i Maria Ribot -que durant els últims mesos han estat treballant en el projecte multidisciplinari Lliure o descansar-, Caliu -amb un disc gestat a Euskadi- o Clara Peya -que al Mercat de Música Viva presentarà Oceanes- seran algunes altres de les novetats d'un tram final d'any que es preveu  intens.