Tres anys sense Peret

Cinc actuacions històriques del pare de la rumba catalana

Aquesta setmana ha fet tres anys de la mort de Peret, pare de la rumba catalana, i volem recordar-lo amb un recull de cinc actuacions històriques. Cinc actuacions que, de ben segur, no són suficients per resumir la seva trajectòria però que possiblement siguin de les més recordades i de les més emblemàtiques.


"El muerto vivo"

Va ser a principis dels anys 60 quan Pere Pubill Calaf va començar la seva trajectòria musical. "El muerto vivo" va ser un dels seus primer èxits -poc abans de saltar definitivament a la fama amb "Una lágrima"- i una de les cançons interpretades en la que va ser una de les seves primeres aparicions en televisió.


"Canta y sé feliz"

L'any 74 Peret va ser escollit per representar Espanya al festival d'Eurovisió, celebrat a Brighton. Ho va fer amb la cançó "Canta y sé feliz" que li va valer una novena posició en una edició que van guanyar ABBA de la mà de "Waterloo".


"Gitana hechizera"

Si una actuació passarà a la història, però, aquesta és la que el cantant oferia a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics del 92, juntament amb Los Manolos i Los Amaya. Peret era l'encarregat de tancar l'actuació -marcada pel mític "Atletes, baixin de l'escenari"- i ho feia repassant èxits com "Borriquito" o "Una lágrima" abans de posar punt i final als Jocs amb "Gitana Hechizera", cantada en companyia dels altres dos grups.


"El mig amic"

Aquell mateix any, Peret participava a La Marató de TV3 i ho feia amb una companya de luxe. En una sorprenent actuació, el rei de la rumba convidava a Montserrat Caballé a acompanyar-lo a "El mig amic". Sens dubte, un moment pel record.


"L'emigrant"

Una de les últimes actuacions -així com una de les més emotives- la vivíem fa només quatre anys al Concert per la Llibertat del Camp Nou on feia emmudir tot l'estadi per interpretar emocionat "L'emmigrant".