L'expansió de la música en català

Pau Planas

Des de fa uns anys comença a ser habitual veure com grups que canten en català emprenen gires internacionals i formen part de festivals d'arreu del món. Bandes com Obrint Pas i Txarango han estat la punta de llança, però cada vegada són més els grups que comencen a gaudir d'èxit fora de Catalunya sense renunciar al català.

El festival Fuji Rock n'és un bon exemple. La cita japonesa rep cada any prop de 100.000 espectadors en el que és un dels festivals més destacats del país. Entre els grans noms internacionals que hi han passat durant els prop de 20 anys d'història que acumula, hi trobem tant Obrint Pas com Txarango. Els del Ripollès hi van ser aquest estiu compartint cartell amb artistes com Foo Fighters, Muse, Motörhead o Belle and Sebastian. Per la seva banda, els valencians hi van actuar l'any 2011 (juntament amb grups com Coldplay, Artic Mokeys, Wilko o Manu Chao) i van congregar prop de 10.000 persones que els van acomiadar corejant el seu nom.  La història d'Obrint Pas amb el Japó, però, encara va més enllà ja que el grup ja hi havia ofert una gira a finals de 2010 i, fins i tot, va publicar-hi una edició del seu darrer treball, Coratge.


Però no només a Japó els valencians congregaven milers de persones. Obrint Pas ha esdevingut un dels grups catalans més internacionals i així ho demostren les actuacions que van oferir per mig món. Només en els darrers anys de vida, el grup va impulsar una gira per Estats Units i Mèxic; va exhaurir entrades en la clausura de la seva gira per Alemanya a Berlín i va congregar prop de 20.000 persones en un concert a Quito (Ecuador), en el festival independent més multitudinari del país (que en aquella ocasió va comptar amb 100.000 espectadors).


Txarango han estat els encarregats de prendre el relleu a Obrint Pas com a gran representant català a l'estranger. Des de la seva explosió l'any 2012, el grup han actuat en prop d'una vintena de països diferents, des de Mèxic fins la Xina passant per Estats Units, Senegal, Palestina o Japó. Els del Ripollès s'han convertit en un dels abanderats de la música en català i ja són habituals en festivals d'arreu d'Europa, on han arribat a congregar milers de persones.

Però darrere d'aquests dos grans puntals, són molts els grups que es comencen a animar a sortir a fora. Oques Grasses és un dels últims que s'hi ha sumat. L'any passat el grup ja va fer gires per Itàlia i el Regne Unit, a més d'actuar a Estats Units (compartint cartell amb La Iaia, Sílvia Pérez Cruz i Guillamino), en la segona edició del cicle Catalan Sounds, que se celebra a l'emblemàtic Central Park en el marc del SummerStage Festival. Enguany, els osonencs ja han anunciat que tornaran a terres americanes i que, a més, tenen l'objectiu d'incrementar la seva expansió internacional.

Però no només Estats Units, el Japó i Europa són destins propicis per a grups catalans. La Xina també és un destí recurrent. Txarango hi han fet gira aquest estiu amb quatre concerts, però també els gironins Deskarats hi han fet actuacions de forma regular. El grup d'Amer hi va actuar per primer cop l'any 2010, hi van tornar amb una gira de 7 concerts el 2013 i, enguany, ja han anunciat que hi preparen una nova estada. Ara bé, el grup que hi ha tingut la seva actuació més exitosa va ser Dept. La formació liderada per David Rossell va ser el primer grup català a actuar al prestigiós Midi Festival, considerat el festival de Rock més important del país.


I és que mentre a Catalunya a Dept. sempre els ha costat congregar públic, el grup liderat per David Rossell ha estat un dels que més ha actuat a l'estranger. En gran part ho explica la decisió de Marky Ramone (qui va ser bateria de Los Ramones entre el 1978 i el 1983) de seleccionar-los com a teloners per les seves gires europees. Al seu costat van passar per un bon grapat d'escenaris europeus entre els que destaca el prestigiós festival grec Rockwave.

Grups com Manel o Mishima també contribueixen a ampliar aquesta llista de grups catalans amb projecció  exterior. La gira de presentació d'Atletes baixin de l'escenari va portar a la banda liderada per Guillem Girbert a ciutats com Lausana, Múnich, Berlín, Hamburg o Londres mentre que Mishima va actuar recentment al festival Across Berlin, que els va portar a fer quatre concerts en acústic i un amb banda a la capital alemanya.