Recomanacions per a un Sant Jordi musical

7 llibres musicals i 10 discos per regalar aquest dissabte
Pau Planas

Sant Jordi. Dia de roses, de llibres, d'aglomeracions per aconseguir la dedicatòria de l'autor que més admires, de senyera -o estelada- al balcó... però també de música. Arriba un dels dies més esperats de l'any i, per celebrar-ho, us volem oferir un recull de recomanacions musicals per a aquesta diada. Llibres, discos, concerts... La música, per Sant Jordi, també es mou!

Si voleu mantenir-vos fidels a la tradició, us hem volgut preparar un recull de llibres molt relacionats amb el món de la música en català que segur que us poden convèncer.


Blaumut plasmats en un llibre

Blaumut acaben de publicar El llibre blau de Blaumut, una obra que, fugint del relat autobiogràfic, vol mostrar l'univers sonor i personal de la banda des dels seus inicis. El treball, a més, inclou el senzill "Previsions d'acostament" (fins ara inèdit), a banda d'un recull d'imatges preses pel baixista de la formació, Manuel Kaprovickas, i una sèrie de dibuixos fets pel cantant, Xavi de la Iglesia.


Poemes fets cançó

L'amor fora del mapa és la nova novel·la de Roc Casagran, una obra on la poesia i la música hi tenen un paper fonamental. La trama narrativa s'entrellaça amb 14 poemes que la cantant Mireia Vives i el guitarrista Borja Penalba han musicat en un disc que completa l'obra literària.


El primer poemari de Cesk Freixas

Fa uns anys, Cesk Freixas es va estrenar en el món literari amb Paraules per a Gaeta, un recull de 150 minirelats. Ara, el cantant s'atreveix per primera vegada amb la poesia amb Alè de taronja sencera.


La cara B d'Adrià Puntí

Aquesta tardor, Adrià Puntí va posar punt i final a un silenci discogràfic de més d'una dècada amb La clau de girar el taller (Satélite K, 2015). Aquest nou treball, però, el va voler acompanyar de L'enclusa i un cop de mall, un llibre disc on combina algunes cançons inèdites amb poesia, fotografies i il·lustracions fetes per ell.


Albert Pla s'estrena com a novel·lista

Albert Pla ha estat un dels darrers músics a estrenar-se com a novel·lista i ho ha fet amb una obra que manté per complet el seu posat provocador. El títol ja ho diu tot: Espanya de merda. El cantant s'endinsa en les aventures d'un jove cantautor uruguaià que emprèn la seva primera gira per l'Estat espanyol.


La revolució de Pau Riba

A partir d'una sèrie de converses amb Francesc Miralles, Pau Riba parla del futur de la humanitat en el llibre La revolució que ara toca. Provocador i sense pèls a la llengua, el cantant parla dels problemes del món i de com evitar el col·lapse.


Feliu Ventura: entre Xile i el País Valencià

La llista de cantants que han fet el pas al món de la novel·la també l'engreixa Feliu Ventura. Fa uns mesos, el cantautor publicava Com un record d'infantesa, una novel·la que narra la història d'un jove dibuixant xilè que, resseguint l'última voluntat del seu avi -un exiliat republicà-, decideix viatjar al cor del País Valencià. El cantant enllaça les lluites populars d'ambues zones en un llibre carregat de referències a Ovidi Montllor.

 

Si sou menys tradicionals i aquest Sant Jordi voleu regalar música, també esteu de sort. La bateria de discos publicats durant els darrers mesos és llarga, però des de La Tornada us hem volgut ordenar els més destacats.



L'esperada competició de Manel

Cada nou disc de Manel genera una expectació que molt pocs grups són capaços de generar i la seva quarta referència no ha estat una excepció. Amb Jo competeixo (Warner Music, 2016) el grup s'ha volgut endinsar en una sonoritat més electrònica. Han marxat a gravar a Estats Units i n'han tornat amb un treball absolutament diferenciat de qualsevol etapa anterior.


La segona entrega de Doctor Prats

Només un any després d'estrenar-se amb Patates amb peix (Autoeditat, 2015), Doctor Prats tornen a la càrrega amb Aham Sigah (Música Global, 2016), un disc on evoquen un imaginari tribal i obren la porta a l'electrònica, però on mantenen la seva aposta enèrgica i festiva amb unes cançons que desborden optimisme.


Pep Sala amb bona companyia

Ja fa 40 anys que Pep Sala va començar la seva trajectòria en el món musical i ho ha volgut celebrar amb un disc on recupera els seus principals èxits i els revisa juntament amb una trentena d'amics. Adrià Puntí, Els Catarres, Sergio Dalma, Blaumut, Gerard Quintana, Carlos Tarque (M-Clan) o Leslie (Los Sírex) són alguns dels músics que fan duet amb l'artista a Ops! Mireu què he fet (L'indi Music, 2016).


Joan Colomo ens convida al seu sistema

Amb aquell posat despreocupat i juganer, Joan Colomo ens convida a endinsar-nos en el seu peculiar sistema. Allunyat de qualsevol convenció i amb aquella punta de barra que tenen els grans artistes, Colomo ens regala un disc marca de la casa, on juga amb la ironia per donar vida a uns temes entre innocents i provocadors.


El retorn en solitari de Quimi Portet

Després de quatre anys de silenci discogràfic, Quimi Portet acaba de publicar Ós bipolar (Música Global, 2016). Entre guitarres afilades i el surrealisme irònic que el caracteritza, Portet ens passeja pel seu món d'imatges etèries, sovint inconnexes. Les col·laboracions de Núria Graham, Manolo García i Joan Miquel Oliver acaben d'arrodonir un disc que serveix per retrobar-nos amb el cantant.


L'explosió de Trast

Trast fan un pas endavant amb El detonant (Discmedi, 2016), un disc on caminen cap a una sonoritat més contundent i aposten per unes lletres més compromeses. Després del seu primer treball, el grup s'ha volgut consolidar amb un disc que té més ràbia, però que no renuncia a l'esperança.


Un viatge per les emocions de Judit Neddermann

Judit Neddermann ens proposa un viatge per les seves emocions més personals. Amb Un segon (Satélite K, 2016), la cantant es reivindica com a compositora amb uns temes d'allò més sincers que reprenen el fil de Tot el que he vist (Temps Record, 2014), el seu primer disc.


Cybee ens porten a Mu

Amb Viatge a Mu (RGB Suports, 2016), Cybee han volgut aprofundir en la seva sonoritat rockefolk, però alhora han volgut incorporar teclats i vents per explorar ritmes més propers al funky. A més, la banda ha volgut potenciar la seva vessant més gamberra i dotar d'una major èpica les cançons.


La vida en parella, vista per Jordi Ninus

Jordi Ninus proposa un recorregut per les diferents etapes de la vida en parella a París (Música Global, 2016), el seu segon disc. El cantant, que compta amb les col·laboracions de Projecte Mut i Miquel Abras, es mostra més extravertit amb un disc on s'emmiralla en alguns dels grans noms de l'escena pop internacional.

Buhos canten a la lluna plena

Buhos és sinònim de festa. El grup de Calafell va marcar un punt d'inflexió en la seva trajectòria amb Natura salvatge (Música Global, 2014) i volen continuar el camí que es van marcar llavors amb Lluna plena (Música Global, 2016), un disc on compten amb les col·laboracions dels valencians Aspencat i els bascos Esne Beltza i Vendetta.