Descalces
El passat mes de febrer, la viralització d'un vídeo sexista en una actuació del festival La Flama de Sabadell va posar en alerta tot el sector musical català. El masclisme existeix -quina sorpresa!-. Les sis dones valentes -i lluitadores- que formen Roba Estesa van engegar una campanya en contra de les vexacions que van haver de patir aquell dia per denunciar el micromasclisme. Una declaració d'intencions que es va emfatitzar amb la publicació del seu disc debut, Descalces (Coopula Records, 2016), el passat 17 de maig, coincidint amb el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia. El disc, tal com ja ens van anunciar el dia que vam passar pel seu estudi de gravació, pivota entorn de tres grans eixos: dona, lluita i tradició.
Però, anem a pams. Descalces és un disc folk, d'acord, però també eclèctic. "La pagesa" n'és un bon exemple, un tema electrònic carregat d'erotisme, una cançó que s'escapa de la línia general del disc però que potser és la millor definició del seu "folk calentó". Més enllà d'aquesta cirereta final, a Descalces també hi podem trobar temes festius amb melodies fresques, autèntiques cançons de revetlla. El single "Viu", tan optimista i alegre com una festa major; "Les criades", un tema d'allò més punyent i enèrgic, o "Una altra ronda", on reivindiquen la tradició més venerada pels catalans com ho són les begudes de la terra amb companyia de Josep Bordes (Pepet i Marieta), són els millors exemples de la faceta més festiva del disc. Fent contrapès, però, en trobem d'altres de més pausades, on el predomini de l'acordió i del violí donen rellevància al missatge, i li donen un toc més èpic: "Sóc d'un poble", un càntic a la seva societat idealitzada; "La reina mora" i la llegenda de Siurana -municipi situat al nord del Priorat- o "Bruixes" i la seva ambientació medieval.
I això sols comença aquí. La varietat també és geogràfica i temàtica. Tant podem trobar una cançó popular de la Garrotxa, "Les noies d'Olot", com una del País Valencià, "Cant de batre", un cant recollit per Pep Gimeno 'Botifarra' a Te'n cantaré més de mil (Temps Record, 2009) on compten amb la col·laboració del mateix 'Botifarra'. Les problemàtiques actuals com la dels refugiats a "Podries" -un poema musicat de Joana Raspall- es combinen amb temàtiques d'allò més arcaiques com "A la muntanya" -una cançó popular dels Pirineus modificada per reivindicar l'autonomia de la dona-. Varietat total, doncs, per a un disc de debut molt esperat. I és que Roba Estesa, no en tingueu cap dubte, seran la revelació d'aquest 2016. Dones valentes, sense por del que vindrà!