Copa Lotus

"Sense voler-ho, ens ha sortit el disc més personal que podríem haver fet"
Pau Planas

Després d'estrenar-se amb 'El moixó foguer' (RGB Suports, 2015), Copa Lotus acaben de publicar la seva segona referència: 'Batxillerat nocturn' (RGB Suports, 2016), un disc més rocker on deixen el folk a un costat per endinsar-se a una sonoritat més crua.


Batxillerat nocturn és un disc més fosc que El moixó foguer.

Marc Bala: Si féssim una comparativa amb la fotografia, potser seria més granulat i tindria més saturació. És una mica més dens i, per tant, també és una mica més fosc. El fet que tingui aquesta foscor, també va una mica relacionat amb el concepte del disc, del batxillerat nocturn, que és  una al·legoria a la nit i al rock. I sí, hi ha un punt de foscor en tot això.


Hi havia la voluntat de mostrar una imatge un punt decadent en les lletres?

Vidal Soler: No, jo crec que, paradoxalment, les lletres són molt més positives que en el primer disc, on la instrumentació era més folk i brillant. És més un tema estètic. Pel tipus de so que buscàvem és més elèctric, però no és més trist. És un disc alegre.


Aquest toc més fosc, per tant, li aporta només la música?

VS: Sí. En el fons les influències són les mateixes que teníem amb el primer disc, però aquest cop ens venia de gust pujar una mica el volum i fer coses més elèctriques i temes més pujadets de to.


Perquè aquest canvi?

VS: La majoria dels grups que ens agraden no repeteixen fórmules. No fan dos discos iguals. A nosaltres ens agradaria arribar també a aquest nivell de poder sorprendre. A més, ens ho podem permetre perquè tampoc tenim legions de fans que s'indignin. Ara la gent està molt oberta i no els sembla estrany que un grup que va treure un disc de folk ara en tregui un de rock.

MB: També té un punt de buscar coses que suposin un repte, encara que soni tòpic. No tindria cap sentit fer un disc igual que el primer. Ja l'hem fet. Ara bé, per una banda, canviar és voluntari, però el que acaba sortint d'aquest canvi és involuntari. És com en qualsevol cosa a la vida, de vegades necessites un canvi que no saps quin és i te l'acabes trobant. També hi ha hagut un punt de sorpresa de veure què acabava sortint. Aquest punt de deixar un marge a la improvisació també és bonic.

VS: És qüestió d'anar més relaxats i deixar que passin les coses. El que a priori es nota més és aquest canvi de sonoritat, però també hem canviat la manera de fer cançons.


Amb el primer vau trobar a faltar una mica més de temps per deixar que les cançons anessin sorgint?

VS: No necessitàvem més temps, però el procés de creació va ser molt diferent perquè eren temes que teníem fets des de feia temps. Aquest ha estat preparat com un disc des del principi.

MB: La diferència del primer és que llavors ja teníem moltes cançons fetes abans de saber que podríem gravar el disc, per tant, ja teníem mig disc fet a nivell conceptual i quan sabíem que l'aniríem a gravar només vam completar-lo. Es va anar fent per parts, que és positiu, però quan vam acabar el disc ens vam quedar sense cançons. Ens havíem de renovar i va ser un començar de zero. Llavors és quan et planteges bé què vols fer i, sobretot, què no vols fer o què no vols repetir. També què t'agradaria millorar, què et fa sentir més bé a l'hora de compondre o de tocar... És buscar aquests punts on recolzar-te i dir: 'Va, ara ho farem d'aquesta manera perquè és més divertit'. Aquest factor que sembla tant simple en aquest cas ha sigut important.

"Si féssim una comparativa amb la fotografia, Batxillerat nocturn seria més granulat i tindria més saturació"


Fins a quin punt hi ha influït Paco Loco, el nou productor?

VS: És un tant per cent molt important del disc. És un tio molt peculiar que pren decisions al moment i improvisa molt. A nosaltres això ens agrada i per això el vam triar, però també hi ha un punt d'incertesa. Estàs patint durant tota la gravació perquè cada decisió és important però ell ens ha ensenyat a relaxar-nos i a deixar que les coses flueixin sobre la marxa, que és com ell treballa i nosaltres hem hagut d'aprendre a acceptar-ho. Aquest cop no estàvem tant pendents de quin tipus de disc buscàvem i, sense voler-ho, ens ha sortit el disc més personal que podríem haver fet.


És un disc que es mou més per imatges...

VS: Per conceptes. Pot ser. Abans potser ens influenciàvem o ens inspiràvem més amb coses estrictament musicals o fórmules que feien altres grups que ens agradaven i intentàvem imitar. Ara, per fer aquests temes, ens hem deixat inspirar per coses que no tenen res a veure amb la música i això també està bé.


Hi havia una voluntat més evocadora?

MB: Exacte. Hem buscat evocar conceptes que acabin transmetent alguna cosa a la cançó perquè no sigui totalment clara i tingui una mica de fons. Una de les lluites és no donar les coses mastegades i que no sigui tot molt literal. Es tracta d'intentar crear una cançó que t'evoqui alguna cosa sense passar-te.


Aquesta voluntat evocadora es veu molt a "Pit i cuixa", una cançó que recorda a Quimi Portet...

MB: Totalment. De fet, jo sóc molt fan de Quimi Portet i dins la cançó hi ha un petit homenatge quan parlo de "les estampes de sants", que és una cançó del seu disc Cançoner electromagnètic. A l'hora de buscar els versos, em va sortir aquesta frase i vaig voler fer l'homenatge.

VS: Nosaltres ho havíem comentat, que havia quedat molt Quimi Portet.

MB: Com a lletrista, ens agrada molt.

VS: Teníem la sensació que, en català, fer una cançó de rock'n'roll és complicat si no vols que et soni a rock català i volíem buscar algun tipus de lletra que se n'escapés una mica. I Quimi Portet fuig d'aquests esquemes.


Noteu que costa fer rock en català sense que s'emmarqui amb la moguda dels anys 90?

VS: No, perquè el públic sap que no fem aquell tipus de rock que feien altres grups. La majoria de grups que escoltem nosaltres són de fora i això es nota.

MB: De fet, una de les idees de "Pit i cuixa" era aquest repte de fer una cançó de rock en català sense que ens evoqués a grups que ho han fet però que a nosaltres no ens criden l'atenció o directament no ens agraden.

"Teníem la sensació que, en català, fer una cançó de rock'n'roll és complicat si no vols que et soni a rock català"

La pregunta de la setmana

Gossos
Gossos pregunta "Què és el que fa que dediquis tant de temps, tanta energia i tant de compromís en això que estàs fent?"
Copa Lotus
Copa Lotus respon

MB: La resposta segurament és la mateixa que dirien ells o qualsevol altre artista. És una passió. Tens gustos, preferències, hobbies i, llavors, hi ha passions. Deixaries de fer moltes coses que t'agraden o et venen de gust perquè és una prioritat. És una passió. És una cosa que ens omple i ens fa feliços.

VS: Arriba un punt que ja és una manera de viure. És un tot. Estàs fotut aquí i no deslligo el concepte de fer un concert jo d'anar a veure uns col·legues o un grup que ve de gira o comprar-me un disc.

El test de La Tornada

Quin és el primer concert on vau anar a la vostra vida?

MB: Quimi Portet l'any 99, que presentava Cançoner electromagnètic al teatre Principal de Vilanova.

VS: Jo no ho recordo exactament, però un d'aquests de l'11 de setembre en què no sabria dir qui tocava.


El primer cotxe que vau tenir?

MB: Encara n'he de tenir.

VS: Jo no tinc cotxe tampoc. No tinc ni carnet!


Un personatge fictici que admireu?

MB: Jo admiro molt la Carrie, la protagonista de Homeland.

VS: A mi m'agrada molt en Chandler, de Friends. A vegades m'identifico amb ell.


Un lloc on perdre's?

VS: El metro de Barcelona. No m'hi aclaro.

MB: Jo, com que no he fet vacances, diré Cadaqués, perquè necessito vacances.


Menjar de l'àvia o menú degustació?

VS: A mi em sap greu per la meva àvia, perquè cuina molt bé, però el menú degustació...

MB: Jo em quedo amb la cuina de l'avia del Vidal.

 


Amb qui preferiríeu anar a sopar: amb l'Eduard Punset o amb l'Albert Espinosa?

MB: Amb l'àvia d'en Vidal.

VS: Ni idea!


Quines tres coses salvaríeu de casa vostra si hi hagués un incendi?

MB: És secret, però jo a la segona porta del passadís hi tinc una caixa amb joies que he anat heredant que valen una pasta i seria allò.

VS: Jo, el primer, seria la tele. Miro molt la tele, hi estic molt enganxat. També quatre discos i el que agafés.

MB: També seria interessant agafar els papers de l'assegurança per si et pot pagar la factura de l'incendi.


El pitjor concert vostre que recordeu?

MB: Aquí a Barcelona, al Poblenou.

VS: Va ser el pitjor, sí.


Heu mirat mai Gran Hermano?

VS: Sí.

MB: Sí, sobretot la primera edició i alguna altra a què m'ha fet enganxar en Vidal.

VS: A mi m'agrada particularment quan és amb famosos. Quan és amb gent anònima no gaudeixo tant, però quan és amb famosos i amb gent que està al límit del deliri m'agrada.


Amb quin personatge de Plats Bruts us quedaríeu?

MB: Jo crec que amb en Ramon.

VS: El periquito com es deia? En Marujito!


Amb qui no us faríeu mai una selfie?

MB: He de reconèixer que si fos en un concert i ens el demanessin, a poca gent li diria que no. Ara, si fos per fer la broma, hi ha molta gent amb qui no me'l faria.

VS: No som molt de selfies tampoc. I tampoc ens en demanen masses.


Per acabar, sabríeu completar una cançó de Pi de la Serra que diu: "Si els fills de puta volessin..."

MB: No veuríem mai el sol.