La cultura no val res?

Oriol Puig
Comunicador digital i activista musical

Bona pregunta, no? Sovint anem presumint de què a Catalunya tenim una gran cultura que ha fet del nostre país el que és (jo ho crec així). Sabem també que la cultura és un dels pilars de l'estat del benestar. Ara la pregunta: com a societat fem prou per què la cultura segueixi sent un puntal?

La cultura té molts camps, avui parlaré de la música ja que la revista és musical. Crec que no descobreixo res a ningú si dic que vivim un moment on la música catalana està a un nivell tècnic i musical com pocs cops hem estat. Tenim moltes propostes musicals i d'un nivell envejable. Els artistes estan a l'alçada i disposats a tirar del carro, però no sempre és tot. Cal que els consumidors de música hi donem un cop de mà.

T'has preguntat mai quantes hores hi ha de feina darrera de cada cançó? Des de la primera idea del compositor fins que la gaudeixes en un concert, per exemple; O t'has plantejat quanta gent ho ha fet possible? Des de la pròpia banda i el seu staff, fins als organitzadors del concert.

Les hores i la feina de la gent, per molt projecte propi que sigui, tenen un preu i sembla que en aquest món, molts cops s'oblida. Fa unes setmanes l'Ajuntament de Barcelona ens va sorprendre a molts oferint a bandes emergents tocar gratis per Hotels privats de la ciutat a canvi de sopar. Un insult.

El que em va fer més ràbia és que això es vehiculava a través del concurs Brot, de música emergent de Barcelona. Una idea genial del CJB que sembla que a alguns molesta ja que inverteixen uns diners que “es perden” (o això diuen alguns).

No podem permetre que aquesta idea segueixi endavant. Els músics i el seu staff han de cobrar el que es mereixen per la feina que fan. Que ningú no dubta que un quadre s'ha de pagar? Doncs aquí hauria de ser el mateix, la cultura té un preu i cal que es pagui a qui la fa possible.

Amb això no vull dir que a cada concert s'hagi de pagar entrada, ni molt menys. Per què, realment no pagues als concerts que no compres entrada? Els concerts d'entrada gratuïta es paguen amb els diners que posen les administracions públiques amb els teus impostos o amb el que es gasta la gent a les barres, per tant també ho pagues.

Resumint i concluint, cal dignificar el sector, cal que la gent cobri el que es mereix, sinó arribarà un dia que trobarem a faltar la música als carrers, places, teatres i sales de concert, cosa que no ens podem permetre.

Ah! I si el concert és gratuït, almenys consumeix a la barra, que sinó l'any vinent potser et quedes sense concert ;)

Guanyar espais

Per Pau Planas

Què serien les festes majors sense les atraccions, les tómboles, les curses de camells o els pesca-ànecs? Segur que tots hi heu passejat alguna vegada o altra. I, possiblement, hagueu acabat amb mal de cap. Música a tot drap, sense cap criteri ni la més mínima coordinació entre atraccions. A Girona fa uns anys que van aconseguir resoldre-ho creant un fil musical únic i aconseguint que la gran majoria de les atraccions s'hi connectessin. Un fil musical, a més, en català.

Sentir música en català -o catalana, en aquest cas és indiferent- enmig del recinte d'atraccions d'una festa major és pràcticament impossible a la majoria de ciutats catalanes. Gràcies a la feina de picar pedra d'algunes persones amb noms i cognoms, però, a Girona s'ha aconseguit trencar aquesta dinàmica. Persones que s'han dedicat a elaborar un fil musical complet i variat i que han aconseguit convèncer els firaires -de vegades un per un- perquè s'hi connectin. En aquest cas, val a dir que gran part del mèrit és de l'activista Jaume Piquer.

Potser són només petites accions, detalls amb què segurament hi ha visitants de les Fires que no s'han ni fixat, però són aquesta suma de petites coses les que acaben donant valor a la cultura i la música. Aconseguir que la música de casa nostra es pugui anar fent un lloc en aquells espais on tradicionalment no hi tenia la més mínima presència és una petita victòria i val la pena reconèixer l'esforç i la dedicació d'aquelles persones imprescindibles que ho fan possible.

Inspira

La banda barcelonina celebra 10 anys amb un concert per emmarcar.

Fires de Girona

Un any més, les atraccions de les Fires han apostat per un fil musical en català.

Aspencat

Tot i fer prop de 80 concerts aquest 2016, els valencians no figuren, incomprensiblement, entre els nominats als premis ARC.

Smoking Souls

Els valencians acaben de tancar gira però no s'aturen i la setmana vinent entren a gravar nou disc.